sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Ostoslistalla: Oma koti
Rivien välistä ja välillä ihan riveiltäkin on pystynyt lukemaan, että etsin uutta kotia. Omaa kotia. Nyt haluan kertoa tarkemmin, mistä haaveilen. Mutta ensin valotan aikuisvuosien asumishistoriaani. Muutin pois lapsuudenkodista 18-vuotiaana. Ensin asuin muutaman kuukauden kahdeksan tytön soluasunnossa ollessani talouskoulussa. Päästyäni opiskelemaan ammattia, asuin 4,5 vuotta kahden tytön solussa. Valmistuttuani vuonna 2000, muutin Helsinkiin ja siitä alkoi vuokralaiselämäni. Olen siis koko aikuisikäni asunut vuokralla. Ensimmäinen kotini oli 25 neliön kokoinen yksiö Helsingin Kalliossa. Vuosien 2003-2006 välisenä aikana asuin vuokralla Lahdessa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Siinä tuli kierrettyä eteläistä Suomea oikein urakalla ja nähtyä monta vuokrakotia. Kokoa näillä kodeilla oli 35-52m2. Yksiöitä ja kaksioita. Nykyisessä helsinkiläisessä vuokrakaksiossani olen asunut 7,5 vuotta. Pisin aika mitä ole missään kodissa koskaan asunut!
Tämän kodin nurkat on nyt nähty, on aika vaihtaa maisemaa. Suurin sysäys tähän päätökseen oli se, että tässä talossa alkaa putkiremontti ensi talvena ja sen alta on pakko päästä pois. Alkuperäinen suunnitelmani oli, että muutan taas vuokralle, mutta talven ikävät tapahtumat perheessä saivat mieleni muuttumaan. Kaiken ikävän ohella siitä seurasi myös jotain hyvää ja nyt minulla on ensimmäistä kertaa  mahdollisuus ostaa oma koti. Lainatarjouksia on kyselty ja lupauksia saatu. Vielä pitäisi päättää minkä tarjouksen hyväksyn. Tarkkaa peliä. Rahoitusasiat alkavat olla siis kunnossa, joten nyt voi todenteolla alkaa etsimään "sitä oikeaa".
Vaatimuslistani on pitkä. Ei liene mikään yllätys. Minulla on aika vaativa maku, siksi kai tässä sinkkunakin vielä ollaan. Toivottavasti tämä projekti kuitenkin osoittautuu helpommaksi kuin sulhasen metsästys.
Etsin tilavaa kaksiota tai sopusuhtaista kolmiota, neliöitä 50-70. Mieluummin uudesta talosta kuin vanhasta, en halua joutua jatkuvien taloyhtiöremonttien keskelle (ja niiden maksajaksi). Haluan kodin, joka on valmiiksi remontoitu ja siisti (tai uusi), remonttihommiin en halua ryhtyä. Maalia ja tapettia voin korkeintaan laittaa, siihenkin taidan tarvita apua. Yksi ehdoton vaatimukseni on parveke. Tilava lasitettu parveke, josta saan lisähuoneen kesäksi. Oma pikku keidas, minne voin istuttaa kukkia ja yrttejä, nauttia ulkoilmasta poistumatta kotoa. Sauna olisi kiva bonus ( 2000-luvulla rakennetuista taloista sellainen usein löytyykin), mutta ei pakollinen. Sitten tietenkin nämä "perinteiset": hyvin varusteltu keittiö ja runsaasti säilytystilaa. Sijainnin suhteen en ole niin kranttu. Pääasia, että pääsisin yhdellä julkisella kulkuvälineellä töihin eikä matka saisi kestää yli puolta tuntia. Se tietenkin rajaa aluetta jonkin verran. Mutta sillä ei ole väliä onko uusi kotikaupunkini Helsinki, Espoo vai Vantaa.

En ole vielä käynyt katsomassa yhtään asuntoa, en vaan ole ehtinyt. Potentiaalisia katsomisen avoisia koteja on ollut tarjolla vain muutamia (yllätys) ja usein niissäkin on ollut lopulta jotain vikaa, joko huono sijainti, liian korkea vastike tai tulevat isot remontit. Mutta ei tässä hätää, minulla on koko loppuvuosi aikaa. Parempi katsella ja harkita asiaa rauhassa. En halua tehdä hätiköityä päätöstä, sillä onhan kyseessä elämäni suurin ostos, jonka kanssa olen naimisissa lähivuodet. Vaikka täytyy myöntää, että olen kyllä todella malttamaton! Haluaisin muuttaa uuteen kotiin heti. Nyt! Ihan kamala muuttovimma, mutta yritän pistää jäitä hattuun. Täydellinen koti löytyy ihan varmasti kunhan maltan rauhassa odottaa.

Nyt siellä ruudun toisella puolella peukut pystyyn, että löydän ihanan kodin mahdollisimman pian! Tänään olisikin edessä ensimmäiset näytöt, jännää!

Aurinkoista (vihdoinkin paistaa!) sunnuntaita!


*AnuElina


12 kommenttia:

 1. Onnea uuden kodin etsintään! :)

  VastaaPoista
 2. Voi että; kutkuttavaa aikaa elelet! ♥ Onnea uuden kodin etsintään! Varmasti sellainen vielä löytyy, ennemmin kuin uskotkaan! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea oman kodin metsastykseen!
  Se on minunkin haave......

  VastaaPoista
 4. Onnea uuden kodin etsintään...ei tuo lista ollut lainkaan paha...:)

  VastaaPoista
 5. Onnea tosiaan metsästyspuuhiin. Se on tarkkaa puuhaa. Pari vuotta sitte päätin luopua pääkaupunkiseudun asunnosta ostin ihka oman kodin hiukan kauempaa. Tosin ei Helsinkiin ole kuin 50km. Pääsin osallistumaan rakennusprojektiin alusta asti ja sain juuri sellaisen kodin kuin näihin neliöihin pystyi rakentamaan.

  VastaaPoista
 6. Täällä on peukut pystyssä uuden kodin löytymiselle!
  Muistan hyvin miten sitä oli välillä itsekin epätoivon partaalla kun oma koti oli hakusessa ja muuttokuume kova, eikä meinannut millään tärpätä... Mutta löyty se koti viimein ja niin se löytyy sullekin!

  VastaaPoista
 7. Peukut täälläkin pystyssä! Toivon, että todella löydät sen oikean!

  Munkin haaveissa oli oma koti ja kauan! Nyt kuitenkin luovuin tästä haaveesta, kun löysin tämän nykyisen vuokrakaksion! Olen niin onnellinen täällä ja YHna tämä on kuitenkin turvallisisn vaihtoehto!

  VastaaPoista
 8. Pidän peukut sinulle! :-) Varmasti löydät ihanan kodin. Älä ota painetta vaan katsele silti ahkerasti ilman stressiä, joukosta se varmasti löytyy, helmiä on välillä seassa! :-)

  VastaaPoista
 9. Täälläkin on peukut pystyssä, että uusi koti löytyisi mahdollisimman pian! Toivottavasti näytöissä oli mielenkiintoisia tarjolla! :)

  Mukavaa uutta viikkoa! <3

  VastaaPoista
 10. Kiitokset teille kaikille hyvän onnen toivotuksista! Eilinen näyttö oli tuloksellinen, nyt odotellaan jännityksellä...

  VastaaPoista
 11. Oijoi, toivottavasti kävi hyvin, tehokas olet ollut, jos heti tärppäsi :)!!

  VastaaPoista
 12. oih, onnea etsintään!! Åekut on pystysä..ja siksi niin palijon kirjoitusvireitä :)

  VastaaPoista