lauantai 14. tammikuuta 2017

Vastakohtien Siem ReapTerveisiä Siem Reapin kaupungista Kambodzasta! Saavuin tänne lyhyen Bangkok-pompun kautta tiistaina. Tulin tänne siitä samasta syystä miksi miljoonat muutkin, Angkorin tempeleiden vuoksi. Temppelit ovat yksi niistä "pakko nähdä kerran elämässä"-asioista. Siem Reap on onneksi muutakin kuin temppelit. Koska minulla ei ole nyt kiire minnekään eikä matkaa tarvitse suorittaa samalla draivilla kuin aiemmin, päätin viihtyä kaupungissa vähän kauemmin ja nähdä muutakin kuin temppelit. Neljä päivää vaihtui kuudeksi.

Siem Reap on pieni kaupunki maan luoteisosassa Tonle Sap-järven rannalla. Kaupunki elää pääosin turismista. Ja turismi näkyy, omaan makuuni liiaksikin. Kaupungin ydinkeskusta on rakennettu meitä vierailijoita varten. En silti sano, että se olisi huono asia (rakastanhan trendikkäitä kahviloita!). Keskustasta löytyy paljon ihania kahviloita ja ravintoloita, kauniisti sisustettuja kauneushoitoloita ja houkuttelevan näköisiä pieniä putiikkeja. Sulassa sovussa näiden länsimaisten ja trendikkäiden paikkojen rinnalla ovat pienet paikalliset turistikrääsämyymälät, vaatimattoman näköiset kuppilat ja aitouttaan sykkivä tori/kauppahalli. Turistit näyttävät viihtyvän erityisen hyvin ravintoloiden valloittamalla Pub Streetillä. Päivällä meno on rauhallista, mutta illalla värivalojen loisteessa katu ja sen ympäristö muuttuvat vellovaksi ihmismassaksi ja korvia huumaava diskojytke peittää alleen kaikki muut äänet. Kaupungissa on kuulemma hyvät bileet joka päivä, mutta onneksi minun biletysikäni meni jo.
Liikenne Siem Reapissa on kaoottinen. Sitähän se taitaa olla kaikkialla Aasiassa. Vaikka kaupunki on pieni niin kaduille mahtuu yllättävän paljon elämää ja liikennettä. Sääntöjä ei ole. Autot, polkupyörät, mopot, katukauppiaat ja jalankulkijat sukkuloivat toistensa seassa kaoottisen luontevasti. Kyllä tällä hengestään pääsee jos ei yhtään varo, mutta myös liika varovaisuus ja empiminen voi koitua kohtaloksi. Jalankulkijana tie ylitettään sieltä mistä halutaan. Reippaasti vaan kadulle kun sopiva, pienikin rako löytyy. Eivät ne päälle ole ajaneet.  Moukan tuuria?

Liikkuminen täällä on helppoa. Tuktukin saa joka kadun kulmasta ja kyydin tarjoajat alkavat lopulta käydä jopa hermoon. Turisti ei näemmä saisi kävellä edes naapurikorttelin minímarkettiin. Keskustan alueella kyydin voi saada 1-2 dollarilla (USD on muuten täällä käytetyin valuutta), päiväksi oman kuskin ja tuktukin saa 15-20 dollarilla, riippuen matkustajan neuvottelutaidoista ja matkan pituudesta. Jos on tarvetta matkustaa kauemmas, lukuisat matkatoimistot järjestävät niin bussikyydit kuin lennotkin sinne minne haluat. Samoista toimistoista saa varattua myös retkiä lähialueelle. Itse en näiden toimistojen palveluja käyttänyt muuhun kuin bussilipun hankkimiseen Siem-Reap - Phnom Penh -välille.

Siem Reapissa voi tehdä paljon muutakin kuin temppeleiden bongailua. Retki - ja aktiviteettitarjontaa löytyy mönkijäajeluista kokkauskursseihin ja kaikkea siltä väliltä. Minä keskityin nyt juuri noihin temppeleihin (joista kirjoitan oman postauksen) ja ihan vaan rentoon oleiluun kaupungilla ja hotellin uima-altaalla. Ja syy siihen miksi pidensin oleskeluani täällä on yllättävä hääkutsu. Kyllä, sain kutsun paikallisiin häihin huomenna sunnuntaina. En tunne kutsujaa enkä hääparia, mutta tällaista tilaisuutta ei voi jättää käyttämättä. Kambodzalaisille on kuulemma tärkeää, että juhlissa on paljon vieraita, myös ulkomaalaisia. Ihan sama vaikka ei tuntisikaan kaikkia vieraitaan. Onneksi reissuvaatevalikoimastani löytyy juhliin sopivat vaatteet ja budjetistani lohkea 20 USD häälahjaksi (kuulemma sovelias summa). Huomenna siis juhlitaan!

Nyt rentoudun hetken altaalla (jos naapurissa olevalta remonttiporan ääneltä pystyn) ja sitten vaihdan hotellia pariksi extra-yöksi. Palailen tänne temppelitarinoiden kera mahdollisimman pian!

|| Greetings from the town of Siem Reap Cambodia! I came here for the Angkor temples as millions of tourists do. But Siem Reap is more than the temples. City center is full of trendy cafes ja restaurants, nice spas and inviting small shops. And among all these there is also authentic local touch with streetvendors, markets and chaotic traffic. ||


*Anu


8 kommenttia:

 1. Onpahan varmasti mieleenpainuva kokemus nuo häät! Iloisia hääjuhlia sinulle :) Temppelipostausta odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori heti alkuun että vastaukseni laahaavat näin jälkijunassa. Häät oli pienoinen pettymys, kun mitään seremoniaa ei ollut. pari oli vihitty jo pari viikkoa aiemmin ja nyt vieraat tulivat vain syömään.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Matkaasi on kiva seurata. Tuntuu kuin itsekkin olisi matkalla mukana. Seuraavia postuksia täällä jo odotellen toivottelen oikein mukavaa reissun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos viihdyt näiden matkajuttujen parissa!

   Poista
 3. Upeaa väriloistoa! Tätä tänne tarvitaan, joten lisää lisää kuvia :). Kuulostaapa huikeelta nuo häät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä täällä ei kyllä säästellä! Tekee ihan hyvää itsellekin katsella välillä muuta kuin mustaa ja valkoista. :D

   Poista
 4. Ihania värejä!! Voi että ois kiva olla jossain lämpimässä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olenkin värikästä?! Mäkin nautin tästä väriloistosta!

   Poista