sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Ihmeellinen Angkorin rauniokaupunki

Nyt se on nähty, yksi maailman suurista ihmeistä, Angkorin valtava temppeliraunioalue Kambodzan Siem Reapissa. Tämän perässä varmasti suurin osa ihmisistä matkustaa Kambodzaan, sillä raunioita käy ihmettelemässä yli miljoona matkalaista vuodessa. Angkor on yksi Kaakkois-Aasian tärkeimmistä arkeologisista kohteista, se on rakennettu 800-1400 luvuilla, (pääosin 1000-1200-luvuilla). Pinta-alaa osin metsittyneellä alueella on 400 neliökilometriä, tälle valtavalle alueelle mahtuu lukuisia temppeleitä. Turistit suuntaavat tiensä niille kaikkein suurimmille ja upeimmille temppeleille.

Temppeleille mennäkseen täytyy hankkia pääsylippu. Niitä on tarjolla kolme erilaista: 1, 3 ja 7 päivän liput. Päivälippu maksaa 20USD, kolmen päivän lippu maksaa 40USD ja se tulee käytää viikon sisällä. Viikon voimassa oleva lippu maksaa 60USD ja se on käytettävä kuukauden sisällä ensimmäisestä leimaamisesta (rei'ittämisestä). Temppelialue sijaitsee n. 15-20 minuutin tuktuk-matkan päässä Siem Reapin keskustasta (täällä puhutaan ajasta, ei kilometreistä). Reippaimmat polkevat temppeleille pyörällä ja kiertelevät alueen itsekseen, mutta helpommalla pääsee, kun ottaa kyydin. Privaatti tuktuk kuskeineen maksaa 15-20 USD, riippuen minkä reitin valitsee. Kuski sitten kierrättää siellä missä mieli halajaa. Alueelle tehdään myös ryhmäretkiä.

Otin kolmen päivän lipun, vaikka tiesin jo etukäteen, että se voi olla vähän liikaa. Ensimmäisenä päivänä kävimme ns. pienen kierroksen (6,5h). Kierroksen varrelta löytyivät Angkor Thom (alue), jonka sisällä olivat kasvorakennelmistaan tunnettu Bayon-temppeli ja sen vieressä Baphuon -temppeli. Bayon oli upea, mutta turisteja oli aivan liikaa (pääasiassa aasialaisia). Täältä suuntasimme Ta Prohm-temppelille, josta tuli suosikkini. Temppelin rauniot ovat metsän suojassa, siellä oli hieman miellyttävämpi kulkea. Näillä raunioilla on muuten kuvattu pätkiä leffaan Lara Croft Tomb Raider.

Toisena päivänä otin iisimmin. Jätin temppelivierailun iltapäivään, jotta näkisin auringonlaskun. Kohteeksi valikoitui se kaikista suurin ja mahtavin Angkor Wat. Tämä alueen päätemppeli (joka on muuten maailman suurin uskonnollinen rakennus) on ehdottomasti upeampi ulkoapäin ja sitähän kaikki tulevat ihastelemaan. Aurongonlasku sinänsä ei ollut kummoinen, mutta näyttihän se valtava rakennus kauniilta kellertävässä ilta-auringossa.
Kolmas temppelipäivä alkoi aamuvarhaisella. Tuktuk-kuski tuli noutamaan minut hotellilta klo 4.45, jotta ehtisin varmasti Angkor Watille ennen auringonnousua ja varmistaisin itselleni vielä hyvän kuvauspaikan. Ajelimme temppelille aamuyön pimeydessä, vain täysikuu valaisi tietä. Tuhannet pyhiinvaeltajat valuivat hitaasti heräillen kohti tempelin lampea. Tunnin odotus palkittiin kun hieman kuuden jälkeen alkoi tapahtua. Kuu väistyi verkkaisesti nousevan auringon tieltä ja aamunkajo värjäsi taivaan sinipunertavaksi. Jos yritti unohtaa ne tuhannet muut kameroidensa kanssa siinä ympärillä, niin hetki oli jopa taianomainen. Kun uusi päivä oli saatu taas käyntiin, jatkoimme kuskini kanssa Preah Khan-temppelille (josta tykkäsin myös paljon). Tässä vaiheessa minusta alkoi tosin tuntua siltä, että temppelit on nyt nähty. Rauniot alkoivat näyttää liikaa toisiltan. Poikkesin vielä yhdellä pienellä temppelillä (Ta Som), jonka jälkeen olin aivan valmis palaamaan takaksin hotellille. Reitin varrella olisi ollut vielä kaksi aika komeaa suurta pytinkiä (East Mebon ja Pre Rup) , mutta minä luovutin. Minulle iski ns. temppeliähky (got templed-out).
Summa summarum: Angkor upeine temppeliraunioineen oli mahtava kokemus, sellainen joka täytyy kokea kerran elämässään. Jos on nähnyt lukuisat kimaltavat temppelit Thaimaassa, niin ei ole vielä nähnyt tarpeeksi. Tämä oli jotain erilaista. mahtipontista menneiden aikojen havinaa. Mikä olisi parasta? Se, että saisi vaeltaa raunioilla yksin. Istua ja ihmetellä, miettiä mitä ne menneiden aikojen ihmiset ovat tempeleillä touhunneet ja miten ylipäätään kaikki on rakennettu.

Nyt on aika siirtyä eteenpäin, uudet ja  hieman urbaanimmat seikkailut odottavat!

Mukavaa eloa sinne koti-Suomeen!

|| This is why I came to Siem Reap Cambodia: The magnificent Angkor temples. I got three day pass and saw some of the most popular temples: Angkor Wat, Bayon, Baphuon, Ta Prohm and Preah Khan. The sunrise at Angkor Wat was amazing and definitely worth waking up at 4.15 a.m. ||


*Anu


Ps. Olisin niin mielellään ladannut tänne kymmeniä kuvia temppeleistä, sillä niitä tuli otettua n. 600!9 kommenttia:

 1. Varmasti näkemisen arvoinen ja sykähdyttävä paikka - turisteista huolimatta. Upeita kuvia, tekisi niin mieli olla siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä uskomattoman hienoa käydä tuolla temppeleillä!

   Poista
 2. Oi vau! Upean näköistä ja historian havina varmasti käsinkosketeltavissa. Tuonne minäkin joskus tahdon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä, tunnelmaa ei voi saada kuvia katsomalla!

   Poista
 3. Oi vau! Upean näköistä ja historian havina varmasti käsinkosketeltavissa. Tuonne minäkin joskus tahdon!

  VastaaPoista
 4. Ihan taatusti todella kokemisen // näkemisen arvoinen! :-) Kiitos tästä hyvästä tietopaketista, ihana katsella lämpöisiä ja kauniita kuvia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, ehdottomasti koettava edes kerran elämässään!

   Poista
 5. Ihania kuvia! Näin instassa yhden kuvistasi ja melkein samantien sen jälkeen yle areenasta osui silmiin kaksiosainen dokumentti Angkor Watista. Kannattaa katsoa, oli tosi mielenkiintoinen. Mukavaa matkanjatkoa :)
  -katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuulinkin siitä dokumentista. Kunpa se ois tullu ennen tätä matkaa niin ois voinu fiilistellä ennakkoonkin. :)

   Poista