perjantai 27. tammikuuta 2017

Temppelihyppelyä Ho Chi Minh Cityssä

Vielä kerran kurkataan Ho Chi Minh Cityn kujille ja kortteleihin. Kolmantena ja viimeisenä päivänä pääsin mopokyydillä temppelikierrokselle. Luulin jo olleeni aivan täynnä temppeleitä Kambodzan Angkorin (klik) jälkeen, mutta näköjään en ollutkaan. Pointti olikin siinä, että pääsin katsomaan taas täysin erilaisia temppeleitä.  Kuskini halusi näyttää minulle erityisesti kiinalaisia (taolais- ja buddhalais- ) temppeleitä, joten pyörimme myös Chinatownissa. Mopokierroksen jälkeen "eksyin" sattumalta vielä hindutemppeliin, joten varsin uskontopainotteinen tuosta päivästä tuli.

Olen todella vaikuttunut siitä, miten uskonnolleen omistautuneita nämä paikalliset ihmiset ovat. Varmasti löytyy paljon niitäkin, joille uskonto ei merkkaa mitään. Mutta ihailen suunnattomasti näiden erilaisten uskontojen tapoja, rituaaleja ja kunnioitusta. Jumalille viedään ruokaa ja juomaa, uhrataan lintuja ja kilpikonnia (siis eläviä, niitä ei tapeta), sytytetään kynttilöitä ja suitsukkeita, kumarrellaan ja rukoillaan. Vanhemmat opettavat lapsiaan, perheet käyvät temppeleissä monesti yhdessä.

Temppeleissä on ihanan rauhallinen ja harras tunnelma. Turistina siellä tuntee olonsa välillä tunkeilijaksi ja tuntuu vähän epäkohteliaalta räpsiä kuvia. Kuvauskieltoa ei kuitenkaan ole. Yritän tehdä sen kuitenkin häiritsemättä toisten hengellistä hetkeä. Suitsukkeiden tuoksu ja savu on välillä niin sakeaa, että silmiä kirvelee, mutta jotenkin olen oppinut tykkäämään siitäkin. Näissä temppeleissä ei tarvinnut riisua kenkiä ovelle niin kuin monissa buddhalaistemppeleissä mm. Thaimaassa. Temppeleihin ei ole pääsymaksua.

Chua Ba Thien Hau Pagodalle saapuessamme sen pihalla oli mahdoton kuhina päällä. Nuoret pojat harjoittelivat (vai kenties ihan esiintyivät?) lohikäärme-esitystään. Liekö treenanneet tulevan uuden vuodenjuhlia varten... Kun he sitten asettuivat ryhmäkuvaan virallista valokuvaajaa varten niin kyllä siinä samalla räpsyivät myös paikalle sattuneiden turistien kamerat. Olipa hauska nähdä tuollainen show! Itse tempeleistä en nyt sen enempää kertoile, kuvat alla kertokoon oma tarinaansa.


Chua Quan Am


Chua Ba Thien Hau Pagoda

Jade Emperor PagodaSri Thenday Yutthapani Temple

Pakko kertoa vielä tuosta moporetkestä enemmän. Edellisenä päivänä kadulla minut pysäytti iäkkämpi mies (myöhemmin iäksi paljastui 59v), joka tarjosi moporetkeä nähtävyyksille. Herra luetteli minne kaikkialle voi mopollaan viedä ja kertoi hinnaksi 8e. Hetki meni empiessä, mutta lopulta suostuin. Luin herran "turistivihkosta" muiden turistien kertomuksia retkistään ja olin vakuuttunut. Herra tuli seuravana aamuna hakemaan minut sovitusti hotellilta. Potta päähän ja menoksi. Teimme kierroksen temppeleillä ja lopuksi menimme riippumattokahvilaan rentoutumaan hetkeksi. Kirjoitin herran "turistivihkoon" ylistävät kommentit, miten kivaa oli ollut ja kannatti lähteä. Sitten tuli maksun aika. Yhtäkkiä hinta olikin pompannut 60 euroon. Uskomatonta! Setä selitti että kierros oli niin pitkä ettei 8e riitä ja alkoi vaatia lisää. Minähän tästä suutuin ja sanoin, että on törkeää huijata tällä tavalla. Annoin hänelle 4e lisää, jotta vie minut hotellille (sinne oli usean kilometrin matka). Sanoin antavani lisää vasta sitten, kun olen päässyt turvallisesti hotellille. No, enhän minä näihin huijausyrityksiin lähde mukaan. Hotellin kulmille päästyäni hyppäsin mopon kyydistä ja en todellakaan maksanut enää latin latia huijarimiehelle. Sanoin siinä muiden ihmisten läsnäollessa kovaan ääneen etten anna huijareille mitään arvoa enkä todellakaan maksa lisää. Häneltä sain sitten kiitokseksi kauniit sanat "Fuck you stupid lady" ja sitten hän karautti kiukuspäissään pois. Hänen toimintansa oli todella laskelmoitua, tajusin sen jälkeenpäin. Hän haluaa palautteen ensin ja sitten alkaa huijaus hinnasta. Kuinkahan monelle on käynyt samoin? Kuinka moni on (paniikissa) maksanut herran vaatiman moninkertaisen summan? Mitä tästä siis opimme: Minuahan ei kuseteta, en ole mikään helppo nakki! Taisi ukko valita nyt väärän kohteen! Hih! ;)

Nyt on HCMC koluttu melkein läpikotaisin kahviloista temppeleihin ja vähän siitä väliltäkin. Kurkkaa edelliset postaukset ellet ole vielä niitä bongannut. Tällä hetkellä pidän majaani Hoi Anin pikkukaupungissa keski-Vietnamissa. Täällä huilaan kaupunkiväsymystäni pois viikon verran. Ensimmäiset pari vuorokautta taivaalta tuli vettä enemmän ja vähemmän,  lähes tauotta. Eilen saimme jo nauttia ihanasta säästä (aurinkoa, +27, kiva tuuli) ja minä heiluin tietenkin kameran kanssa kylillä monta tuntia. Hoi Anista sanotaan, että se on Vietnamin kaunein kaupunki. Uskon sen kyllä ja kohta uskotte tekin. Olkaahan siis kuulolla!


*Anu


Ps. Kiitos kaikille edelliseen postaukseen kommentoineille. Ihanaa että teitä reissupostauksista tykkääjiäkin löytyy. :)


5 kommenttia:

 1. Hui että mikä huijari osui! Onneksi selvisit lopun kaiken hotellille ehjin nahoin! Hui kamala!

  Valtavan mahtavia kuvia, näitä katselee mielikseen 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän se hetkellisesti säikäytti, mutta totesin ettei mulla hätää ole. Pitää vaan pysyä tiukkana. :)

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen matkakertomus ja voi miten upeita matkakuvia.Odotan jo seuraavia kohteita. Terveisin Heli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli! Kyllä niitä juttuja on taas tulossa. :)

   Poista
 3. Ihania kuvia, tykkään! Ikäviä juttuja nuo huijarit, kyllä ne jättää ikävän sivumaun muuten mukaviin kokemuksiin.

  VastaaPoista