keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Syntisen hyvä aamiainen - Ja vatsa kiittää!

Olen niitä naisia, joiden vatsa hermostuu mistä milloinkin. Ärtynyt vatsa, ärtynyt suolisto. Sitä kai se on, nykyajan ilmiö, josta on tainnut tulla suhteellisen yleinen erityisesti aikuisten naisten keskuudessa. Oma keskikehoni pöhöttää (muustakin kuin kertyneistä lomakiloista), kuplii ja vääntää. On kokeiltu laktoositonta, maidotonta, viljatonta, sokeritonta ja vaikka mitä "tonta"-dieettiä, mutta oikean syyllisen jäljille en ole aiemmin päässyt. Nyt olen ehkä tekemässä läpimurtoa tässä salapoliisityössä.

Viikon verran olen ollut maidottomalla dieetillä ja nyt alan olla aika vakuuttunut, että maito ei sovi minulle. Jatkuva vatsan "käymistila" on hiljalleen rauhoittunut. Reissusta palattuani epäilin myös kauraa, joten olen ollut myös pari viikkoa ilman sitä. Nyt tosin vahvin epäilty on tuo maito. Mutta mitä tämmöinen "ton"- dieettiläinen söisi sitten aamupalaksi? Kaurapuuroaddiktilla on ollut kestämistä! Ja nyt kun en saa myöskään rahkaa enkä jogurttia! Onneksi apu löytyy kaupan hyllyjä tutkailemalla ja mielikuvistusta käyttämällä. Ja myönnettäköön, jokunen idea on tullut myös Instagramista ja blogimaailmasta.

Aamuni alkavat nykyisin chiapuurolla/vanukkaalla ja soijajogurtilla. Turvotan chiansiemenet yön yli mantelimaidossa ja aamulla lisään sekaan soijajogurtin (ihastuin kookoksella maustettuun!) ja erilaisia höysteitä. Olen käyttänyt pääasiassa hedelmiä: mangoa, päärynää, banaania ja kiiviä. Päälle ropsautan auringonkukansiemeniä ja raakakaakaonibsejä, jotta saan vähän pureskeltavaa. Tämän aamun annokseen laitoin tämän vuoden ensimmäiset mansikat. Voi pojat, kylläpä maistui kesäiseltä! Tulee jopa hieman syntinen olo, kun syö tällaista aamupalaksi. On nimittäin niin herkkua!

Toivon, että saisin palautettua kauran takaisin ruokavaliooni, koska ikävöin kaurapuuroa. Katson nyt vielä viikon verran, mitä vatsa sanoo ja sitten kokeilen kaurapuuroaamiaista. Onneksi on kuitenkin näitä vaihtoehtojakin. Maidottomuudessa eniten harmittaa se, että jäätelökesä menee vähän sivu suun... Vaikka onhan niitä soija/kaurajäätelöitäkin olemassa. Ehkä mä kestän, jos palkaksi saan välit kuntoon vatsani kanssa.

Teetkö sinä chiapuuroja/vanukkaita? Kerrohan minulle suosikkireseptisi!


*Anu


4 kommenttia:

 1. Täällä nousee ja nopeasti käsi vatsavaivoille! Laktoositon on ihan ehdoton itsellä, mutta aina välillä siitä lipsuu ( oma syy! ), mutta silloin aina koetan ottaa asiaan tarkoitetun laktoosin pilkkojan, mutta olen huomannut että ihan aina sekään ei auta, mutta usein kyllä!
  Jotain muutakin olen epäillyt, mutta keliakia(kin) on nyt pois suljettu, tiedä nyt mikä sitten olisi fiksuutta. Nyt ehkä vähän parempi kausi kuitenkin menossa :-)

  Chia siemeniä syksyllä ostettiin, ja ihastuin alkuun kovastikin! Sitten se ihastus jäi, mutta nyt päässä on pyörinyt kerran jos toisenkin ihastua uudelleen! Tästä siis sainkin mahdottoman hyvää vinkkiä ja aijonkin kokeilla! :-) Kiitokseni! :-)

  VastaaPoista
 2. Kärsin kanssa vuosia vatsaongelmista ja turvotuksesta. Ah se oli kyl välillä rasittavaa! Olin lapsuudesta noin 24 vuotiaaseen laktoosittomalla ruokavaliolla ja kerran join vahingossa toisen kahvit jossa oli tavallista maitoa. Niinpä ajattelin että hei en olekkaan laktoositon! Kunnes nyt alkuvuodesta siirryin takas laktoosittomaan ja karsin hiivan leivästä jne niin jopas, taas voin hyvin ja vatsa kiittää! Ajattelin että oisinpa tajunnut aiemmin...

  VastaaPoista
 3. Nam, ihanan näköiset aamupalat! Mä teen chiavanukkaita Heinin (yläpuolella) <3 innoittamana pääosin viikonloppuisin ja lisään chiaa myös smoothieen.

  VastaaPoista
 4. Minä oon siinä mielessä onnellisessa asemassa, että voin syödä mitä vaan ilman ongelmia, mutta näyttää kyllä tosi herkullisilta nämä "erityisaamupalat". Täytyy ehdottomasti kokeilla, ihan vaan vaikka vaihtelun nimissä! Tähän asti kun olen syönyt noita chia-siemeniä ihan vaan tavallisen jogurtin kanssa, ja se alkaa kieltämättä jo vähän tökkiä...

  VastaaPoista