keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ho Chi Minh City - koettava kaikilla aisteilla


Vietetään vielä hetki hektisessä aasialaisessa suurkaupungissa. Edellisessä postauksessa (klik) pyörähdettiin Ho Chi Minh Cityn kahvilamaailmassa, joten nyt on vähän laajemman kaupunkikierroksen vuoro. Ho Chi Minh City (vanhalta nimeltään Saigon) on jaettu eri osiin, jotka on numeroitu. Kaupungin ydin on District 1, jonne sijoittuu tärkeimmät nähtävyydet ja turisteja yleisimmin kiinnostavat asiat. Hotellini Cititel Boutique Hotel sijaitsi äärimmäisen hyvällä paikalla keskustassa, kaikki minua kiinnostava oli kävelymatkan päässä. Kuten jo aiemmin kerroin, halusin tutustua kaupunkiin rauhallisesti hengaillen, en päiviä ohjelmoiden. Kaupungissa parasta oli juuri haahuilu ja paikallisten ihmisten touhujen seuraaminen.

Torilla tuli käytyä täälläkin. Keskustan päätori on Ben Thanh Market, joka pursuaa ihan kaikkea. Siellä asioivat niin paikalliset kuin turistit. Ruokakojuissa valmistuvat niin tuoreet kevätkääryleet kuin höyryävät Pho-keitot. Rohkeimmat turistit syövät torilla, minä jätin tällä(kin) kertaa väliin. Minulle riitti pelkkä silmänilo ja värien kirjo. Paikallista ruokaa tuli kyllä syötyä, mutta vähän siistimmän näköisissä paikoissa toriin verrattuna. Ruoka on hyvää, joskin minun makuuni todella mietoa.
Paikalliset käyvät paljon kauppaa myös kadulla. Kadun varsiin on pykätty jos jonkinmoista pikku kuppilaa ja herkkukojua. Hedelmiä ja muita herkkuja myydään pyörän ja mopon tarakalta sekä noista hauskoista olalla kannetavista "riukukoreista" (mikähän niiden oikea nimi on?). Ja mitä noihin mopoihin tulee, niin ne ovat kyllä varsin monipuolisia kuljetusvälineitä. Näin mopon tarakalla mm. kaksimetrisen mandariinipuun ja suunnilleen saman kokoisen kukkalaitteen, 4-5 ihmistä, valtavan kasan pahvilaatikoita ja säkkejä...


Minulla oli oikeastaan vain yksi varsinainen turistinähtävyys, jonka halusin ehdottomasti nähdä ja kokea. The War Remnants -museo on HCMC:n kävijän "must", jos maan historia yhtään kiinnostaa. Ja kannattaisi kyllä kiinnostaa, sillä museo oli todella vaikuttava. Vietnamin sodasta kertova näyttely koostui pääosin valokuvista ja tarinoista niiden takaa. Museon pihalla oli paljon sotakalustoa panssarivaunuista helikoptereihin.  Leukapielet jäykkinä pidättelin kyyneleitä, enkä ihan onnistunut. Sodan kauheudet menivät kyllä tunteisiini. Ja minulle tuli melkoisena yllätyksenä se, että sota on vaikuttanut jopa 2000-luvulla syntyneisiin mm. epämuodostumien muodossa (myrkyt joita levitettiin ympäri maata).Kaduilla kulkiessani bongasin myös muutaman paikan, joita turistit yleensä käyvät ihmettelemässä. Yksi niistä on Notre Damen katedraali ja sen vieressä oleva pääposti. Jonkin matkaa näistä eteenpäin löytyy hauska vaaleanpunainen katolinen kirkko. Ja koska rakastan katsella kaikkea myös lintuperspektiivistä, kiipesin ennen auringonlaskua kaupungin korkeimpaan rakennukseen, 68. kerroksiseen Bitexco Financial Toweriin. Yleisölle tarkoitettu näköalataso on 49. kerroksessa (hinta n. 8e) ja sieltä voi nähdä koko kaupungin (360 astetta). Odottelin hetken auringonlaskua ja sain nauttia myös kaupungin valaistuksesta pimeän aikaan.

Valtavasta betoniviidakosta löytyy onneksi myös muutamia vehreitä puistoja, joissa voi hetken hengähtää puiden varjossa. Osa puistosta oli nyt yleisöltä rajoitettu, koska kaupungissa oli käynnissä valtavat uuden vuoden juhlien valmistelut. Joka puolelle viriteltiin koristeita, joista kukkokoristeet olivat pääosassa, sillä 29.1. alkaa kukon vuosi.
Ho Chi Minh City yllätti positiivisesti. Kaupungista löytyy taatusti jokaiselle jotain. Löydät  samoilta kulmilta paikallisen nuhjuisen torin ja merkkiliikkeitä täynnä olevan hulppean ostoskeskuksen. Vierekkäin ovat myös trendikkäät kahvilat ja kadulle pykätyt ruokakojut. Ihmisiä laidasta laitaan, köyhiä ja rikkaita, turisteja ja paikallisia. Parasta on vain aistia se  kaikki: liikenteen melu, eksoottiset hajut, ihanat maut, paahteisen ilmaston aiheuttama hiki iholla ja kaikki väriloisto, kaaos ja tunnelma.

Seuraavassa postauksessa pysytään vielä HCMC:ssä, sillä viimeisenä päivänä kävin monessa todella kauniissa paikassa, jotka ansaitsevat mielestäni ihan oman postauksensa. Pysyhän linjoilla!


*Anu


Ps. Ikuisuuskysymys: Miksi matkakertomukset eivät kiinnosta lukijoita yhtä paljon kuin uusien sisustusjuttujen esittely, (ts. materia)? Kävijämäärät reissupostauksissaa vain  1/4 siitä, mitä sisustuspostauksissa... Kuka nyt aina jaksaa katsella samojen kotien samoja nurkkia? ;) Kunhan täällä vaan ihmettelen ja pohdin...


19 kommenttia:

 1. Kaunista ja mitä kokemuksia!!!!

  Samaa oon ihmetellyt, että miten matkapostaukset eivät kiiinnosta. Toisaalta, jos on aloittanut sisustusblogina ja yleisö on löytänyt blogiin sekä jääneet koukkuun niin silloin voi olla, ettei heitä kiinnosta matkailu! Ja se, että uusi yleisö löytää sun luokse niin onkin hieman haastavaa!

  Mä tein sen lukijakyselyn viime vuoden lopulla ja sieltä selvisi, että mun lukijoita kiinnostaa kaikista eniten sisustus. Eh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä ollut aikamoisia kokemuksia ja matka ei ole vielä edes puolivälissä!

   Tuo on varmaan totta, lukijakuntani on muodostunut silloin kun kodin esittely oli blogissa tärkeintä. Nyt kun haluan elämässäni keskittyä muuhun kuin materiaan (ts. elämyksiin ja kokemuksiin) niin lukijat eivät ole enää samalla aaltopituudella kanssani. Mikä on sinänsä todella harmillista. Uuden lukijakunnan kasaan haaliminen onkin se vaikein tehtävä. Mutta näillä mennään, onpahan tämä ainakin itselle tärkeä tapa saada ihanat muistot talteen vaikkei kukaan muu kiinnostuisikaan. Matkailu, erilaiset kulttuurit, elämykset jne. ei vaan kaikkia kiinnosta, kai se on vaan hyväksyttävä. ;)

   Poista
  2. Ah, ja mie taas rakastan matkapostauksia! Ikuinen matkakuume ;). Mutta tuo on ihan totta mitä S kirjoitti yllä... Ja Vietnam oli kyllä ihana lomakohde.. ensi kerralla sinne ihan etelään jos vielä joskus käydään.

   Poista
  3. Kiitos Heini! Ihanaa että teitäkin löytyy, jotka osaa nauttia reissupostauksista ja saa niistä ehkä jotain vinkkejä omille reissuilleen. :)

   Poista
 2. Blogisi on upea ja mielenkiintoinen! Osaat kirjoittaa ja kuvata kiinnostavasti!

  Mieleeni tuli että ehtivätkö kaikki entiset lukijasi ottaa uuden blogiosoitteesi talteen kun vaihdoit osoitteen aika nopeasti. Toivottavasti lukijat löytävät tänne uuteen blogiisi, sillä varmasti monia kiinnostaa myös nämä matka jutut. Nykyään blogeja on todella paljon ja uuden blogin on vaikea erottua joukosta. Bloggausaikoinani vaihdoin kerran blogini osoitteen ja menetin suuren osan lukijoista, mutta kun vaihdoin osoitteen takaisin entiseksi lukijatkin palasivat takaisin:)

  Minua blogisi kiinnostaa kovasti! Ihanaa matkaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana anonyymi! :)
   Voi olla että kaikki eivät ehtineet mukaan blogin nimen muutokseen, mutta kyllä minut edelleen löytää Indiedaysin listoilta...jos muistaa nimeni ja miltä näytän. :) Toivotaan että kaikki eksyneet lampaatkin osaavat tänne takaisin. Ja voihan olla että moni on lähtenytkin tarkoituksella, kun kerroin muutoksesta. Never know...

   Poista
 3. Ihanan värikkäitä kuvia! Voi kun olisin itsekin siellä!
  Ja mitä tulee näihin reissujuttuihin, niin kaikkia se ei aihe kiinnosta, tai vaikka kiinnostaisikin niin ei välttämättä siinä määrin, että jaksaisi lukea matkailuaiheisia postauksia. Jos vaikka itsellä ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta matkustella, saattaa silloin helpommin sivuuttaa tällaiset jutut. Esim. jos joku minun seuraamani blogi alkaisi vauvan saannin jälkeen olla täynnä lapsiaiheisia postauksia, niin saattaisi jäädä minulta lukematta, aihe kun ei ole ajankohtainen minulle. Joten älä huoli, eiköhän niitä lukijoita reissujutuillekin ala löytyä. Aikaa se saattaa viedä, mutta älä vaan lopeta bloggaamista!! Minusta on ihana lukea näitä sun matkakertomuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne! Sinä se olet uskollinen lukijani, kiitos sitä!
   Ei kaikkien aiheiden tarvitse kaikkia kiinnostaakaan. Arvasinkin, että blogini muutos tulee karsimaan lukijoita, mutta peräti 3/4, se yllätti täysin!
   Ihmiset muuttuvat, blogit muuttuvat sen mukana ja ihmisten mielenkiinnon kohteetkin muuttuvat. Niin on käynyt minullekin ja se on täysin sallittua. :)

   Poista
 4. Ihania kuvia ja matkapostauksia täällä blogissasi! Matkaasi on niin mukava seurata blogisi ja Instagramisi kautta.
  Tuosta lukijakysymyksestä minulla on samanlaisia ajatuksia kuin ylempänä kommentoineilla, mutta meitä innokkaita lukijoitakin on paljon ja varmaan pikkuhiljaa uudetkin lukijat löytävät tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle!
   Minulle ei koskaan ole ollut tärkeää se kuinka monta seuraajaa/lukijaa minulla on. Se tietysti harmittaa, jos vakiintunet lukijat lähtevät. Mutta jokaisella on oikeus valita mitä lukee. :) Enkä minä ole täällä marisemassa asiasta vaan lähinnä hämmästelen miksi reissuaiheiset postaukset karsivat lukijoita...

   Poista
 5. Heippa Anu!

  Täällä "uskaltautuu" suht uus lukijasi ensikertaa kommentoimaan ;) . Luin kyllä jo hetken aikaa vanhaa blogiasi, en edes muista mitä kautta sille päädyin, kiinnosti kyllä pinnallisemmalla tasolla kertomasi sisustuksesta yms.
  Mutta kyllä kaikkein eniten alko mun kiinnostus siinä vaiheessa kun kirjotit joulukk repäiseväsi ja ottavasi kunnon irtioton. Ihailen ja rehellisesti sanottuna hieman kadehdinkin rohkeuttasi. Vaati kyllä aivan varmasti henkisesti todella paljon, mutta uskallus palkitaan taatusti monin kertaisesti saadessasi nauttia elämästäsi vapaana ja onnellisena.
  Ja mulle matkapostaukset osuu kyllä 100% . Tykkään matkustaa ja käyn 1-2x/vuosi ulkomaanmatkoilla, ikuinen haave on voittaa lotossa jotta vois reissata ilman mietteitä kuinka lomapäivät ja rahat riittää. Joten täällä kyllä ilmottautuu innokas matka-aiheisten ja elämäntapamuutoksenkin lukija. Ihana lukea ja katsella kuvia upeista kohteistasi!

  Toivon sulle ihanaa, rentouttavaa, maukasta ja turvallista pitkää reissun jatkoa!
  -Chrisse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kannustavasta kommentistasi! Ihanaa, että olet löytänyt blogini ja tykkäät myös tästä uudistuneesta versiosta. Toivottavasti voin olla rohkaisevana esimerkkinä muille elämänmuutoksen tavoittelijoille tai vähintäänkin antaa inspiraatiota pienempiin irtiottoihin kuten matkusteluun. Elämä on niin paljon antoisampaa kun uskaltaa katsoa ja lähteä kotiovelta ulos. Kiitos että olet siellä! :)

   Poista
 6. Minä ainakin nautin suunnattomasti näistä nojatuolimatkoista kanssasi. Kummasti sai energiaa näistä aurinkoisista reissukuvista tähän harmaaseen ja sateiseen torstaiaamuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni, ihanaa että voin jutuillani ja kuvillani piristää harmaata arkea!

   Poista
 7. Ennen sisustusblogeja lukeneena ja nyt intohimoisena reissaajana ja matkablogien lukijana, niin voin sanoa, että ei ne "viltti heitetty rennosti tuolille" blogit oikein enää kiinnosta, joten ymmärtää sen, että jos genre vaihtuu, niin vaihtuu varmaankin lukijakuntakin :)
  Ihan mahtavaa reissua sulle ja innolla lueskelen sun juttuja, on kiva lukea postauksia, missä on itse käynnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sua täysin! Musta on kans alkanut tuntua siltä ettei sisustusjutut enää oikein iske. Ehkä tämä on ohimenevä vaihe, kun nyt on niin paljon muuta mielenkiintoisempaa. Tiedä häntä...
   Kiva että tykkäät käydä kurkimassa mun reissujuttuja!

   Poista
 8. Hei! Olen seurannut innolla blogiasi jo todella pitkään ja tykkään kyllä sekä sisustus että matkapostauksista. Ikinä en ole yhtään kommenttia laittanut tätä ennen mutta melkein joka päivä käyn kattomassa onko mitään uutta blogiisi ilmestynyt:). Kuvasi matkoilta ovat niin upeita ja kertomukset niistä niin kivoja että ne kyllä piristävät minua arjen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos että tulit kommentoimaan! Ja tosi kiva kuulla, että viihdyt myös reissupostausten parissa. Niitä on tulossa varmasti vielä useampia tällä reissulla, joten kannattaa käydä visiitillä jatkossakin. :)

   Poista
 9. Aivan mahtavia kuvia 💛 osaat taltioida hetket talteen loistavasti 🤗 ihana heittää aivot narikkaan ja lähteä nojatuolimatkalle postaustesi parissa 🤗 kiitos näistä 💖

  Täällä ollaan mukana, aihe kun aihe, sinulla on niin elämän makuinen ihana blogi 🌸

  VastaaPoista