perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun paras leipä







Jos sinun joulupöydästä puuttuu vielä herkkuleipä, niin nyt kannattaa lukea eteenpäin. Pari vuotta sitten sain maistaa parasta joululeipää ikinä. Resepti oli saatava heti ja se onkin ollut ahkerassa käytössä ja levityksessä siitä lähtien, sillä se on vienyt kielen mennessään niin allekirjoittaneelta kuin myös kaikilta sitä maistelleilta. Leipä sopii myös minun herkälle vatsalle paremmin kuin perus ruisleipä, sillä siihen ei ole käytetty ruisjauhoja (paitsi mallasjauhojen muodossa). Leipä on todella helppo tehdä, aikaa se tosin vie reilut kolme tuntia. Mutta leivän valmistumista odotellessa voi onneksi tehdä kaikkea muuta jouluista kivaa. Pidemmittä puheitta, tässä teillekin tämän herkkuleivän ohje.

Tumma Joululeipä (3 kpl)

1 litra piimää (tai appelsiinimehua)
2 palaa hiivaa
3 dl mallasjauhoja (leipä- ja mämmimaltaita)
3 dl vehnärouhetta (esim. Korpelan myllyn rouhe)
3 dl  sämpyläjauhoja
3 dl siirappia
11-12 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa

Sekoita huoneenlämpöiseen piimään hiiva.
Lisää maltaat, suola, siirappi ja jauhot.
Kohota taikinaa isossa astiassa 1,5h.
Jaa taikina kolmeen pitkään leipävuokaan. 
Jos käytät metallisia vuokia, muista vuorata vuoka leivinpaperilla tai voidella hyvin.
Laita vuoat uunipellille.
Paista 175-asteessa 1h.
Nosta leivät uunista ja voitele runsaalla siirapilla.
Paista leipiä vielä 30min.
Jäähdytä leivät.


Leipä on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta maistuu i h a n a l t a myös ihan tuoreena! Leipä on hyvää ihan pelkällä voilla voideltuna, mutta maukkailla päällisillä siitä saa täydellisen. Itse tykkään yhdistää makeaan leipään suolaisen päällisen, graavi- ja kylmäsavulohi on parasta. Päälle sopii erinomaisesti myös joulukinkku ja vahvat juustot. Kannattaa kokeilla!

Kiireetöntä aatonaattoa!


*Anu



4 kommenttia:

  1. Tuo on varmaan samaa leipää, jota saamme joka joulu naapurilta joulutervehdyksenä. Se on niin herkkua, että syömme sen siltä istumalta, jos en piilota sitä... Oikein rentoa ja herkullista joulua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva että olette päässeet herkuttelemaan tällä leivällä, on se vaan niin hyvää!

      Poista
  2. Oi, näyttääpä herkulliselta.
    Rauhallista joulua!

    VastaaPoista