lauantai 18. huhtikuuta 2015

Parvekkeesta kesäolohuoneHeipä hei!

Sää ei ole tällä viikolla ollut kovin keväinen. Satunaisia auringonsäteitä on ainoastaan tarjoitu täällä etelän suunnalla eikä lämpötiloissakaan ole ollut hurraamista. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö ajatukset voisi olla lämpimässä loppukeväässä ja kesässä. Tällä viikolla ajatukset ovat olleet aika vahvasti parvekkeella. Olen pohtinut millaisen ilmeen parvekkeelle haluan tänä vuonna laittaa.

Viime kesän lopulla tähän asuntoon muuttaessani en panostanut parvekkeen sisustamiseen ollenkaan. Ensimmäiset viikot se toimi varastona. Syksyllä ostin ainoastaan uudet valkoiset kevytrakenteiset tuolit ja muun sisustuksen hoidin vanhoilla esineillä, vähän liian romanttiseen tyyliin. Aika vähän tuli sitten viime syksynä parvekkeella hengailtua. Mutta nyt on kokonainen ihana kesä edessä ja parvekekin saa siksi täyden huomion. 

Parveke on suhteellisen pieni (minun mittapuulla), ainostaan 4,5 m2. Kovin kummoista keidasta en saa parvekkeelle mahtumaan, joten on selvää, että kalusteiden on oltava siroja ja helposti siirreltäviä/varastoitavia. Olemassa olevat tuolit sanelivat siis osittain parvekkeen tyylin ja saivatkin seurakseen valkoisen kevytrakenteisen taittopöydän. Lisäksi hankin pienen rahin, jonka sisälle saan puurahatarvikkeet piiloon. Vanha valkoinen hylly toimii kukkatelineenä. Parvekkeen oven taakse (avautuu parvekkeelle päin) jää huonosti hyödynnettävä tila, joten sinne sain sujautettua sisustustikkaat. Kavereita varten täytyy saada vielä pari istumapaikkaa lisää, joten etsinnässä olisivat vielä pienet retkijakkarat, sellaiset kasaan taitettavat ja helposti piilotettavat. Parvekkeen lattialle mietin erilaisia vaihtoehtoja, mm. ritilälaattoja, mutta päädyin helppoon mattoon, joka on juuri passelin kokoinen tuohon tilaan (160x230).

Joitain nollakelejä kestäviä kukkasiakin tuli jo hankittua pääsiäisenajan narsissien tilalle: kaksi valkoista orvokkiamppelia, kaksi valkoista muurikelloa ja muratti. Valkoista sen olla pitää, myös parvekkeella. Parveke suuntaa etelään, joten kesähelteillä parvekkeella viljely on luultavasti aika mahdotonta. Olen kuitenkin kuullut, että perinteinen mummon pelargonia voisi selvitä kuumuudesta (jos muistaa kastella), samoin erilaiset mehikasvit. Eihän siinä sitten auta kuin kokeilla ja tarvittaessa pitää kukkien hautajaisia pitkin kesää. 

Tämä näky parvekkeella on vasta alkusoittoa sille, millaiseksi haluaisin parvekkeen laittaa. Kevään edetessä ilme tulee taatusti muuttumaan vielä kutsuvammaksi ja rehevämmäksi (ennen kuin kaikki kasvit kuolee...). Kuumuutta ja suoraa auringon porotusta vastaan olen ajatellut taistella sälekaihtimien avulla. Olenkin jo jättänyt tarjouspyyntöjä muutamille firmoille, toivottavasti saan hyvän diilin ja kaihtimien avulla pientä helpotusta kesähelteille niin kasveille kuin itsellenikin.

Mukavaa viikonlopun jatkoa, toivotaan lämpimämpiä kevätpäiviä!

*AnuElina


(tuolit: Plantagen, pöytä, hylly, matto: Ikea)12 kommenttia:

 1. Ihastelin jo syksyllä jotakin kuvaa parvekkeelta ja nyt edelleen, on se ihana :) liki samaa kokoa meillä parveke ja mietinnät käynnissä mitä tänä kesänä :) jotenkin kevyemmäksi haluan saada juuri koon takia :)
  Ostin elämäni ekan pelargonian tällä viikkoa ja ajattelin niitä parvekkeelle myös, kun kuulin myös että paahde olisi niille kelpoisa :)

  Ihanaa viikonlopun jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Valkoiset pelargoniat on hankintalistalla kesäksi ja paljon vihreää... :)

   Poista
 2. Kivan näköinen :). Lasitettu parveke on kyllä niin iso etu ja kesäisin juurikin ylimääräinen huone :).

  Sinä asut hurjan korkealla...hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aion todellakin käyttää parveketta kesällä paljon, helteillä tosin täytyy suunnata ulos. Juu, korkealla asun, ylimmässä seiskakerroksessa. Alkuun tuntui tosi korkealta, mut nyt tähän on tottunut eikä tunnu ollenkaan korkealta (paitsi ikkunoita pestessä...). Tulepas joskus katselemaan maisemia tänne!

   Poista
 3. Ihana auringon valo!!! Sinulla on valoisa partsi! Itselläni on parveke pohjoiseen päin, joten aurinkoa ei juurikaan näy...illalla hetken aikaa ennättää paistaa kunnes menee kerrostalon taakse piiloon. Mutta silläkin seikalla omat hyvät puolensa - parvekkeella pystyy istumaan helteelläkin... :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valoa kyllä riittää, mutta sitten on se negatiivisempi puoli eli kuumuus. Maaliskuussa otin muutaman päivänä aurinkoa parvekkeella (kun oli +10-15) ja hiki helmeili otsalla. Mitä se onkaan sitten kun lämmintä on yli +20... Tuskin parvekkeella pystyy olemaan hetkeäkään. :/ Parveke itään (aamuaurinko) tai länteen (ilta-aurinko) olisi paras vaihtoehto. Mulla paistaa klo 11-20!

   Poista
  2. Kaihtimet varmasti hieman helpottaisivat paistetta kesäisin... Parveketta on kiva sisustella vuodenaikojen mukaan! :)

   Poista
 4. Kivan näköistä, tuolla takuulla viihtyy <3
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taatusti viihtyy kunhan ei ole liian lämmin sää! :)

   Poista
 5. Hyvän näköinen kesähuone, mukavia hetkiä sinne <3

  VastaaPoista
 6. Ihanan viihtyisä kakkosolohuone sun parveke! <3 Näitä katsoessa tulee ikävä lasitettua parveketta... :D Uskon, että tulet viihtymään ja kaihtimet tosiaan auttavat kuumuuteen aika tehokkaasti. :)

  VastaaPoista