Kesän ensimmäinen matka on nyt onnistuneesti takana. Kohteeksi valikoitui Puolan Krakova, ihan vaan siksi, että olin kuullut siitä paljon hyvää ja keskiaikaiset vanhat kaupungit ovat yksi heikkouteni. Lähdin matkaan vanhan reissuystäväni kanssa. Suorat lennot buukattiin Finnairilta ja hotelli Booking.comista, siinäpä valmis matkapaketti! Edessä oli neljä vuorokautta aikaa koluta tämä keskieurooppalainen kaupunki. Hyppää kyytiin niin kerron, miksi sinunkin kannattaisi.
1. Kaunis keskiaikainen vanhakaupunki
Krakovan ytimessä on monista Keski-Euroopan kaupungeista tuttu vanhakaupunki, joka on kaupungin sydän ja turistimassojen tyyssija. Krakovan vanhakaupungin ydin noudattelee samaa kaavaa kuin esimerkiksi Prahan vastaava: suuri keskusaukio (Rynek Glowny), jonka ympärillä kiertää kauniiden vanhojen talojen rivistöt ja niiden edustalla lukuisat ravintolat terasseineen. Krakovassa aukion laidalta löytyy upea 1200-luvulla rakennettu Mariankirkko (St. Mary's Basilica), jonka tornista avautuu huikeat maisemat kaupungin yli joka ilmansuntaan. Kirkon tornista kajahtaa trupmettisoitto joka tasatunti. Torniin pääsee vierailemaan pientä maksua vastaan (15 PLN= 3,84e). Lippu kannattaa ostaa ennakkoon ja varata oma vuoro, sillä torniin pääsee vain 10 ihmistä kerralla. Itse kirkoon on myös pääsymaksu (10 PLN). Minulla jäi kirkko itsessään väliin, mikä jäi kyllä vähän harmittamaan. Lisätietoa kirkossa ja sen tornissa vierailusta täällä. Keskusaukion keskellä on suuri verkahalli (Cloth Hall), joka on ollut toiminnassa jo 1300-luvulta asti. Nykyisin hallista löytyy kymmeniä matkamuisto- ja käsityökauppoja. Aukiolta pääset hyppäämään kauniiden hevosvaunujen kyytiin tai modernimpana turistina voit valita kiertoajeluun sähköllä kulkevan pienen menopelin oppaineen. Jos haluat paeta vanhankaupungin hulinaa hetkeksi, voit kävellä mihin tahansa suuntaan ja päädyt vehreään puistoon, joka ympäröi vanhaakaupunkia. Vanhakaupunki on käveltävän kokoinen, joten katuja tuli sahattua ristiin rastiin ja edestakaisin useampaan kertaan.
2. Wawelin linna ja Wisla-joen ranta
Yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on vanhankaupungin eteläpuolella pienen kukkulan päällä sijaitseva, 1300-luvulla rakennettu Wawelin linna. Linna on kautta aikojen ollut Puolan kuninkaiden pääresidenssi. Linnan sisätiloihin ja torniin pääsee maksamalla pääsylipun. Me pysyttelimme ainoastaan linnanpihalla aurinkoisesta säästä nauttien. Linna-alueelta kapusimme alas ahtaita kierreportaita pitkin (josta piti maksaa 3 PLN= 0,77e). Portaiden alapäässä oli pieni luolasto, jonka jälkeen tupsahdimme Wisla-joen (suomeksi Veiksel) rantaan tulta syöksevän lohikärmeen jalkojen juureen. Kuulostaa hurjemmalta kuin olikaan... Joen rannassa on parkissa muutamia terassilaivoja. Kesäisen lämpimänä päivänä oli kiva istahtaa laivan kannelle nauttimaan kylmää juomaa ja katselemaan joella lipuvia turisteja kuljettavia veneitä.
3. Rappioromanttinen Kazimierz
Toisena reissupäivänä sukelsimme juutalaiskaupunginosan, Kazimierzin, kapeille kujille. Ratikkakyyti sinne maksoi 2,50 PLN (0,64e). Matka on kyllä ihan käveltävissäkin, mutta halusimme säästää jalkojamme ja kokea ratikkakyydin Krakovassa. Kazimierz oli aikoinaan juutalaisten keskus, mutta toisen maailmansodan aikaan sen asukkaat siirrettiin keskitysleireihin, missä heidän kohtalonsa oli sama kuin yli miljoonan muun sinne päätyneen. Kazimierzissä aistii menneen ajan. Osa rakennuksista on entisöity, osa jätetty ihanasti rempalleen. Rakastan rosoista "rappioromantiikkaa", joten tämä alue oli mielestäni varsin mielenkiintoinen. Katujen varsilta löytyi toinen toistaan ihanamman näköisiä kahviloita ja ravintoloita, pieniä kauppoja, kirkkoja ja synagoogia. Juutalaisuuden rippeitä näkyi lippujen, Daavidin tähtien ja israelilaisten ravintoloiden muodossa. Saattoipa kulkiessaan kuulla myös sanasen hepreaa (juu, tunnistan kielen!).
4. Pysäyttävä Auschwitz - Birkenau
Kolmantena reissupäivänä lähdimme 60 kilometrin päähän Auschwitz- Birkenauhun. Entiset keskitysleirit kuuluvat monen Krakovan kävijän to do-listalle. Keskitysleireille järjestetään retkiä, jotka voi hankkia mistä tahansa matkatoimistosta Krakovassa. Hintaa päiväretkelle (7,5h) tuli 150 PLN (38,40e), sisältäen bussimatkan, pääsymaksut ja opastuksen. Keskitysleireille voi mennä myös omatoimisesti, mutta kesäaikaan klo 10-15 vierailu on sallittu ainoastaan opastetussa ryhmässä. Suosittelen kyllä opastettua retkeä, sillä kokemus on moninverroin antoisampi, kun kuulee faktaa ja tarinoita osaavan oppaan suusta. Aiheesta tulossa oma postaus, koska se todellakin ansaitsee sen.
5. Edullinen ruoka
Krakova on oiva kohde, jos haluat herkutella edullisesti. Ravintolatarjontaa on valtavasti, pelkästään vanhasta kaupungista löydät puolalaista-, italialaista-, japanilaista- ja ranskalaista ruokaa, pihviravintoloita sekä hampurilais-ja kasvisruokaravintoloita. Me halusimme keskittyä puolalaiseen ruokaan, joten testasimme makkarat, keitot, "pierogit", lihapadat ja -vartaat. Ainoastaan yhtenä iltana poikkesin puolalaisesta, ja kävin haukkaamassa Krowarzywan vegehampurilaisen. Aamiaiset nautimme pienissä kahviloissa ja "milkbareissa". Parhaimman munakkaan sain ihanassa Gossip-kahvilassa, joka sijaitsee kivenheiton päässä vanhastakaupungista. Keskihintaisissa ravintoloissa alkuruuat maksoivat 10-30 PLN (2,50-8e) ja pääruuat 20-60 PLN (5-15e). Tuopillisen olutta sai 2-3e:lla ja lasin viiniä 3-4e:lla. Kalliimmissa ravintoloissa hinnat näyttivät tuplaantuvan.
+1. Jäätelöaddiktin taivas
Jos rakastat jäätelöä, niin Krakova on sinulle oikea paikka. Houkuttelevia jäätelökioskeja löytyy melkein joka kadun kulmalta ja parhaimmillaan bongaat useamman yhdellä silmäyksellä. Koska itse olen jäätelöaddikti, kuului jäätelötötterö jokaiseen päivään. Ja pa(r)h(a)immillaan piti saada kaksi! Makuvaihtoehdot vaihtelivat kioskeittain ja valinnanvaraa riitti. Eikä nämäkään hellepäivien herkut juuri kukkaroa rasittaneet, sillä kahden palleron tötterön sai 7-9 PLN:lla (1,80-2,30e). Täällä kotikulmilla saat tuohon hintaan korkeintaan puolikkaan pallon! Ja vaikka jäätelö onkin niin ihanaa älä missään tapauksessa missaa leipomoiden herkullisia ja puoli-ilmaisia leivonnaisia!
Käytännön vinkkejä Krakovaan:
*taksi lentoasemalta keskustaan maksaa firmasta riippuen n. 65-90 PLN (16-23e)
*pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä löytyy paljon mm. vanhasta kaupungista
*paikallisten englanninkielentaito vaihtelee, välillä joutuu pärjäämään elekielellä tai osoittamalla/kirjoittamalla; hotellissa/ravintoloissa englannilla pärjäsi hyvin
* ratikalla liikkuminen on halpaa ja helppoa, ratikat ovat pääosin uusia, joukossa toki muutama antiikkinenkin
*shoppailusta kiinnostunut löytää taivaan mm. Galeria Krakowskasta (rautatieaseman luona) ja Galeria Kazimierzista
*Wieliczkan suolakaivos kiinnostaa monia turisteja (meillä ei aika eikä kiinnostus riittänyt)
* 2-3 päivää riittää Krakovan koluamiseen, lisäpäiviä kannattaa varata retkiä varten
*majoitus kannattaa varata vanhankaupungin tuntumasta tai mielenkiintoisesta Kazimierzizta
Tämä neljän päivän kaupunkipyrähdys oli kaikkinensa oikein onnistunut. Sää suosi ja kommelluksilta vältyttiin... siis jos ei lasketa hotellihuoneen vuotavaa ilmastointilaitetta. Sekin ongelma hoitui pienellä valituksella ja huoneen "apgreidauksella". Reissunaisella on tietenkin jo seuraavan matkan liput jemmassa. Viikon päästä lennähdän vielä vähän etelämmäksi. Lisää reissujuttuja tulossa, pysytkö kyydissä mukan?!
Mukavaa viikonloppua!
*Anu
Utelias tiedustelee, mahtoiko jazzia tulla vastaan? Krakowassa on kuulemma hyvää.
VastaaPoistaOis sitä varmasti ollut, mutta meiltä jäi väliin. Käytiin kirkossa kuuntelemassa Krakovan kaupunginorkesterin klassisen musiikin konsertti. Hieno elämys!
PoistaVoi näitä mahtavia ja ihanan värisiä lomatunnelmia 🍓 aivan loistavia jälleen kerran. 🤗 ihana oli lähteä nojatuolimatkalle. 🤗 osaat kyllä laittaa todella hyvin näitä matkapostauksia ❤
VastaaPoistaKiitos!
PoistaHei, Pääsin harjoitteluun Puolaan ja oli ihana lukea blogiasi tunnelmoiden! Kysyisin näin keliaakikkona, että oliko gluteenitonta tarjontaa minkä verran? Ja oliko jäätelöissä maidotonta versiota? Minkälainen hintataso oli ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota (liikkuminen jne)? Onhan se kuitenkin eri asua paikassa kuin vierailla lomamatkalla :) kiitoksia !
VastaaPoista