tiistai 10. marraskuuta 2015

Bedtime - Näin minä nukun











"Nukkuminen on ihanaa!", sanoo aikuinen nainen, joka nukkuu 10-11 tuntia yössä aina kun siihen on mahdollisuus. Nainen joka vihaa aikaisia aamuherätysiä. Nainen joka voi ihan hyvin mennä nukkumaan jo ennen kymppiuutisia. Nainen joka ei todellakaan usko sanontaan "kuolema kuittaa univelat". 

Tarvitsen paljon unta. Voin siis ihan helposti vetää kellon ympäri. Jotta olisin virkeä, unta täytyy saada ainakin 9 tuntia. Vauva mikä vauva. Yötyötä tekevänä unet jäävät yöputkessa 5-8 tuntiin, mutta jotenkin kummasti pärjään silloin vähemmällä unella. Mutta kun vapaapäivät koittavat, kuittaan univelat noilla megaunilla. Ja taas jaksaa! 

Olen herkkäuninen. Stressi, huolet, jännitys ja yliväsymys vaikuttavat unen saamiseen, saatan pyöriä sängyssä parikin tuntia saamatta unta päässä vellovilta ajatuksilta. Heräilen yöllä useita kertoja, aamuyöllä uni voi olla hyvinkin katkonaista, saatan valvoa pari tuntia ja nukahtaa uudestaan vasta aamun sarastaessa. Myönnän että epäsäännöllinen elämänrytmi vaikutta tähän, mutta en valita (koska se on oma valinta). Välillä nukun aamuun asti heräämättä kesken unien, se on luksusta. Ja aika harvinaista. Ainakin vessaan on herättävä kerran yössä (vanhan naisen ongelma?).

Vieraassa paikassa unen saaminen voi olla todella hankalaa. Kuuntelen uusia ääniä, tyyny on huono ja patja epämukava. Onneksi osaan käyttää korvatulppia, joten äänet voin blokata ulkopuolelle. Sängyllehän ei sitten mitään mahda. En nuku lentokoneessa, junassa enkä bussissa. Horrokseen saatan vaipua hetkeksi, mutta epämukava asento estää vajoamasta syvään uneen. Olen vähän kateellinen niille, jotka nukahtavat jo lentokoneen rullatessa kiitotielle ja heräävät määränpäässä. Unen saaminen on usein hankalaa myös silloin, kun vieressä on joku. En halua nukua ns. iholla, tarvitsen oman reviirin. Tarvitsen myös oman peiton. Ehkä tämä on tottumiskysymys.

Näistä uniongelmista huolimatta nukkuminen on ihanaa ja unta on oppinut arvostamaan iän myötä aina vaan enemmän. Tulen iltariennoilta mielellään jo ajoissa kotiin nukkumaan. Saatan jopa jättää jotain menoja väliin, jotta saisin nukkua kunnolla. Unien pituudesta en halua tinkiä, jos suinkin mahdollista. Ihaninta on sammua yövuoron jälkeen omaan sänkyyn. Silloin ei ole vaikeuksia saada unta, riittä että pään painaa tyynyyn ja sit mennään jo! Nukkumaan on ihana mennä, kun tietää että aamulla ei ole herätyskello pärisemässä. Nukkuminen on ihanaa pellavalakanoissa. Nukkuminen on ihanaa ilman ahdistavia yöpaitoja. Ja kainalotyyny pitää ehdottomasti olla (kiitos veljelleni joka vinkkasi tästä)! Ja talvipakkasilla villasukat jalassa. Ja mieluiten kyljellään, ehkä oikealla.

Miten sinä nukut?

Tämä yökkö lähtee nyt lataamaan akkuja lenkkipolulle (flunssa melkein nujerrettu), moikka!!

*Anu


29 kommenttia:

  1. Aivan ihanat kuvat Anu <3. Mulla on kyllä aina yökkäri ja sukilla en missään nimessä pysty nukkumaan! Potkin ne aina pois :)

    ps. mul ois PE ilta vapaa...voisin tulla piipahtamaan??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos S! Minäkin nukuin aina yökkäri päällä ennen tämän vuoden kesää... tykästyin kesällä "vapauden tunteeseen" ja nyt en osaa laittaa päälle enää mitään kauhtanaa, en edes toppia. Ihanaa kun mikään ei purista ja kierry vinksinvonksin.
      Laitan sulle meiliä kyläilyasiasta!

      Poista
  2. Ihana kirjoitus ja upeat kuvat Anu!! Hymyn hiipi suupieleen, ihana intohimoinen nukkuja! Täällä taas "toinen laita" miettii joka aamu, että miten sänkyyn meneminen ennen puolta yötä voikin olla niin vaikeaa. Vaikka tykkäänkin nukkumisesta ja varmaan tarvitsisin oikeasti myös tuon 9h unta, niin aika paljon vähemmillä monesti mennään, vaikka se ei periaatteessa riitäkään. Olen myös tyyppi, jolla kuola valuu poskelle jo siellä kiitoradalla, jos mahdollista :). Ja villasukat jalassa useimmiten peiton alla, mutta 10 minuutin päästä ne on jo potkittu pois :). Että terveiset vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Voi miten kade olen tuosta lentokoneessa nukkumisesta! Mä olen pitkien lentojen jälkeen aina aivan kuollut kun en ole nukkunut silmäystäkään. Tammikuussa olisi taas kaksi 10-11 tunnin yölentoa edessä ja senhän tietää miten pirteänä olen sitten perillä...
      Villasukat voi olla jalassa sen aikaan kun jalat ovat lämmenneet, sitten ne on potkittava pois. :)

      Poista
  3. Olipa piristävän erilainen postaus ja ihanat ja uudetkin kuvakulmat <3 oikein hyvä :) tälläisiä on mukava lukea :)

    Olen itse myös iän myötä oppinut arvostamaan ja tarvitsemaankin lisää unta. Vaikka edelleen vähällä unella tulen toimeen niin kyllä piristää pitkät unet. Nukahdan vaikka tuoliin! Muutama viikko takaperin oli työnohjaus ja tehtiin rentoutus harjoitus, ja heräsin kun työkaverit hyväntuulisesti nauroi ympärilä :) eli Nukahdan vaikka mihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija! Voi kun minäkin osaisin nukahtaa noin helposti!

      Poista
  4. Onpa ihana postaus ja miten kauniit kuvat <3 <3 Rauhoittava makkari sulla!
    Itse nukahdan nykyisin helposti, mutta kun herään, niin en saa uudelleen unta. Olen ihan liian usein väsynyt, vaikka menen nukkumaan mieluiten yhdeksältä. Toisaalta nautin aikaisten aamujen omasta rauhasta ja ajasta, kun muut vielä nukkuvat. Itse nukun (tai nukuin) ennen lentokoneessa ja mieluiten valitsimmekin yölennot, nykyisin ei sekään ole oikein mahdollista paitsi vuoronperään. :D No, kaikkea aikansa. :)

    Mukavaa tiistai-iltaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Mullakin välillä unet katoaa, jos herään keskellä yötä. Pahin virhe on katsoa yöllä kännykkää (lukea viestit tms), sitten unet on taatusti pilalla.

      Poista
  5. Todella kiva ja erilainen postaus! Itse tykkään kellottomista aamuista, pellavaisista petivaatteista ja erityisesti isosta jättitäkistä, joka on ihan yksin minun!!! Harmi kyllä olen illan virkku ja univelkaa tuppaa tulemaan..jospa vanhuus rupeaa nukuttamaan varemmin...:D

    Kaunis makkari sulla <3 Haliterkkuja Lapista!

    VastaaPoista
  6. Nukkuminen todellakin on ihanaa ja valitettavasti saan tehdä sitä nykyisin aivan liian vähän. Nukkumatyyliltäni olen aika samanlainen kuin sinä. Nukahtamista häiritsee pieninkin rapina tai kellontikitys ja lentokone, juna tai bussi - nou nou. Tai no joo, todella pitkä valvominen tai reipas känni toki voisivat auttaa nukahtamaan johonkin julkiseen ;D Aiemmin inhosin toisen lähellä nukkumista, mutta nykyään nukun melkein joka yö kolmevuotiaan kanssa saman peiton alla. En välttämättä kovin hyvin, mutta nukun kuitenkin ;)

    Ihanat kuvat! Sulla on vaan niin kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen myös tosi herkkä kaikille äänille, kellon tikitys on ehä pahin. Korvatulpat onneksi pelastaa vieraissa paikoissa, missä äänille ei voi tehdä mitään.

      Poista
  7. Uni on tärkeä ja hyvä aihe, oikein kiva että kirjoitit siitä. Olen itse ollut aina hyvin ongelmallinen nukkuja ja nukkumaan meno on vaikeaa. En tiedä mikä siinä on, mutta se on aina ollut haasteellista. Nukahtaminen on taitolaji ja kadehdin heitä, jotka nukahtavat hetkessä. Kunpa osaisin itsekin!
    Ihana postaus ja kauniit kuvat kodistasi. Sopivasti sisustettu ja laitettu tila on myös nukkumisen kannalta tärkeää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että oli mieluinen aihe. :) Nukahtaminen on todellakin taitolaji... tänään olisikin taas haastetta kun täytyisi mennätavallista aikaisemmin nukkumaan aikaisen herätyksen takia.

      Poista
  8. Tämä heräsi juuri 2,5 tunnin päikkäreiltä. Ja kello on nyt yhdeksän illalla. Aika lailla samat on mieliteot minullakin, aina nukkuisin. En ole juuri koskaan väsynyt. No en tietenkään, kun nukun mieluiten kellon ympäri. Yksityisyrittäjänä, putiikinpitäjänä minulla on siihen mahdollisuus, herään aamulla vasta yhdeksän pintaan. Aiemmin valvoin illalla myöhään, enää en.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, päikkärit on parasta! Minä en tosi osaa yleensä nukkua päikkäreitä varsinkaan silloin kun pitäisi.

      Poista
  9. Voi... taidan minäkin olla jo "vanha nainen", kun nukkuminen on yksi lempparihuveista :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, ei me kai niin vanhoja vielä, ehkä paremminkin mukavuudenhaluisia. :)

      Poista
  10. Todella kaunis makuuhuone ja ihastuttavat kuvat! <3

    VastaaPoista
  11. Upeat kuvat ja aivan mielettömän ihana makuuhuone! Ja hei, minäkin tykkään nukkumisesta ja nukun helposti yössä 9 tuntia, vaikken itseäni vanhaksi mielläkään :D Kymppiuutiset jaksan juuri ja juuri katsoa ja sitten on aika mennä nukkumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jossu! Mä olen nukunut aina pitkiä unia eli ei tässä ehkä ole iästä kyse ainakaan mun kohdalla...

      Poista
  12. Kaunis makuuhuone! Kyllä noin rauhallisessa tunnelmassa saa varmasti hyvät unet. Minusta tuntuu, että näin pimeään vuodenaikaan tarvitsee paljon enemmän unta kuin keväällä ja kesällä, jolloin valoa riittää. Nyt tuntuu 8h aivan minimille, mutta kesällä jaksaa hyvin kuuden tunnin unilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Essi! Kesällä todellakin pärjää lyhyemmillä unilla kun auringosta ja valosta saa lisäenergiaa. Näin pimeään vuodenaikaan tntuu ettei mikään unimäärä ole riittävä.

      Poista
  13. Aika samanlaisia ajatuksia nukkumisesta täälläkin! Tarvitsen myös väh. 8 h unta, ja jos aamupäivästä saa vielä ottaa päikkärit niin se on ihan luksusta! Minäkin kärsin ennen katkonaisista yöunista, joka yö heräsin vähintään kerran käymään vessassa ja muutoinkin tuli herättyä. Mulla se meni ohi kun jätin TV:n katselun ja luovuin ennen niin rakkaasta ja tärkeästä rutiinistani iltateestä. Nyt kun en enää klo 18 jälkeen oo enää juonut teetä, on saanut yöt nukkua ilman yhtään heräämistä :) Mutta lentokoneessa en osaa minäkään nukkua, en saa edes torkahdettua :( Muutoin sitä nukkuu kyllä missä vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, onkohan se tee mullakin syy pätkittäiseen uneen...? Pitänee kokeilla paraneeko unet jos jättää iltateen juomatta.

      Poista
  14. Onpa kauniita kuvia! Ihanalta näyttää teidän makuuhuone ja koti muutenkin :)

    VastaaPoista