torstai 30. heinäkuuta 2015

Soolomatkailua osa 2
Moi! Joko olet lukenut Soolomatkailua osa 1:n? Käypäs lukemassa se ensin ja palaa sitten tähän kakkososioon! Nyt nimitäin pureudutaan tarkemmin juuri soolomatkailuun eli yksin matkustamiseen. Kerron mikä sai minut liikkelle yksin, mitä soolomatkailu vaatii ja mitkä ovat sen plussat ja miinukset.

Taustaa

Omat soolomatkani aloitin vuonna 2006, kun olin saanut vähän extrarahaa ja halusin päästä jonnekin kauas lämpimään. Matkakuume oli kova, mutta matkakaveria ei löytynyt. Niinpä päätin, että en aio ikimaailmassa luopua matkustamisesta ja uusien elämyksien nälästä sen vuoksi, että en saa seuraa. Kyllähän aikuinen ihminen pärjää yksinkin! Niinpä varasin turvallisesti kahdeksan päivän pakettimatkan Thaimaahan. Ja selvisin kokonaisen viikon yksin! Elossa! Täysjärkisenä! Woohoo, maailma avautui kun uskalsi ottaa ensimmäisen jännittävän askeleen!

Matkustan nykyisin 3-4 kertaa vuodessa, joista yleensä 1-2 matkaa teen yksin. Välillä otan helpon ja turvallisen pakettimatkan (joita kyllä yritän välttää), jos en jaksa nähdä vaivaa matkan suunnittelussa tai jos matkustan täysin vieraaseen maahan. Tuntuu turvallisemmlta, että on joku firma/opas käytettävissä, jos tulee hätä. Suosin kuitenkin omatoimimatkoja, jolloin matkan pituuden, kohteet ym. voi valita vapaasti itse. Ja onhan se suunnittelu, lentojen ja hotellien varaaminen ym. aika kutkuttavaa ennen lomaa! Omatoimilomalla toki tulee ottaa huomioon hieman eri asioita kuin pakettimatkalla.

Matkan varaaminen

Varaan kaikki matkani internetin kautta. Pakettimatkat otan joko Tjäreborgilta tai Finnmatkoilta, näihin en nyt paneudu sen enempää. Omatoimilomille katselen lentoja ueimmiten Vertaa.fi-sivun kautta, jonkin verran myös suoraan lentoyhtiöiden nettisivuilta (esim. Finnair, Norwegian, Air Asia). Lentoyhtiöllä ei ole juurikaan väliä, kunhan kuulostaa suht turvalliselta.  Kun lennot on varattu, on aika katsella hotelleja. Hotelleja vertailen yleensä Trivagon avulla ja varaukset teen yleensä tunnetuimpien firmojen kautta (Hotels.com, Booking.com, Ebookers.com). Näiden firmojen kanssa ei ole koskaan (kop-kop) ollut ongelmia. Ennen varaamista luen myös asiakkaiden palautteita mm. Trip Advisorista. Hotellin valinta tuottaa usein "tuskaa", olen mahdottoman huono päättämään! Hotellin valintaan vaikuttaa hinnan lisäksi tietysti sijainti, mikä onkin minulle tärkeää kun matkustan yksin. Minnekään peräkylille ja pimeille kaduille en lähde. Valitsen useimmiten vilkkaalla paikalla olevan hotellin, johon on hyvät kulkuyhteydet. Ja täytyy myöntää, että haluan lomiltani vähän "luksusta" joten missään hosteleissa ja reppureissaajien majataloissa en yövy. Kyllä niitä hotelliluokitustähtiä pitää olla minimissän kolme, mielellään neljä. Joo, ehkä rahan haaskausta, mutta jokainen tyylillään. :)Soolomatkailun plussat

Oma loma: Saat räätälöidä lomastasi ihan itsesi näköisen. Saat lähteä silloin kun sinulla on loma/vapaata, ei tarvitse sumplia toisten kanssa. Toisten mielipiteitä ei tarvitse ottaa huomioon lomakohteen/hotellien valinnassa, saat mennä minne haluat ja milloin haluat. Ja saat käyttää matkaan rahaa niin vähän tai paljon kuin haluat. 

Sosiaalisuus: Yksin matkustaessa tutustut helposti uusiin ihmisiin, jos haluat. Saat seuraa silloin kun haluat ja omaa rauhaa niin paljon kuin tahdot. Retkille osallistuminen kannattaa, silloin tutustuu samanhenkisiin ihmisiin mukavan aktiviteetin ohessa (mm. kokkauskurssi tms). Kovinkan monella soololomalla en ole ollut täysin yksin. Olen löytänyt seuraa lomalle jo menomatkalla lentokoneessa (Kos) tai lentokentällä (Goa). Olen saanut monta lomakaveria hotellin uima-altaalta (Alanya), kun vain rohkeasti avasin suuni. Olen saanut hengailuseuraa pariksi päiväksi jonottaessani kirkkoon (Barcelona) ja odottaessani metroa (Pariisi). Seuran löytäminen vaatii omaa aktiivisuutta ja rohkeutta puhua vieraille. Soolomatkasta voi tulla parhaimmillaan todella sosiaalinen!

Oma aika: Joskus tekee hyvä olla hiljaa ja rauhassa. Soolomatkalla saat olla puhumatta, jos ei huvita. Saat lukea kirjoja ilman keskeytyksiä, kuunnella musiikkia napit korvissa tuntematta syyllisyyttä epäsosiaalisuudesta. Saat vain olla, haaveilla ja mietiskellä; ihan rauhassa. Saat olla ajattelematta, saat olla "näkymätön". Ketään ei tarvitse miellyttää tai viihdyttää. Ei tarvitse kantaa huolta kenestäkään, kuunnella valituksia tai yöllistä kuorsausta. Saat mennä nukkumaan ja herätä oman rytmisi mukaan. Saat syödä siellä missä haluat ja milloin haluat, silloin kun sinulla on nälkä. Saat olla itsekäs.  

Soolomatkailun miinukset

Kustannukset: Soolomatkailijan kukkaro kevenee enemmän kuin seurassa matkustavan. Maksat enemmän pakettimatkasta (n. 200-400 euroa exrtaa/ 1-2 vk) ja hotellissa tyhjän vuoteen lisää. Taksimatkat maksat kokonaan yksin, samoin autovuokran. Et voi hyödyntää "kaksi yhden hinnalla"-tarjouksia, maksat aina normihinnan.

Turvallisuus: Etenkin yksin matkustavana naisena turvallisuusasiat täytyy ottaa hyvin huomioon. Iltaisin ja öisin ei juurikaan uskalla liikkua yksin hiljaisilla kaduilla, puistoissa, rannalla tms. Illat jäävät usein lyhyiksi. Mutta minä nautin myös illoista hotellilla, kun pääsee ajoissa nukkumaan! Soololomilla nautin alkoholia äärimmäisen vähän, koska haluan olla koko ajan täysin skarppina. Omalla toiminnallaan voi vaikuttaa paljon omaan turvallisuuteensa.

Jos jotain sattuu: Soololomalla olet yksin jos jotain sattuu. Jos joudut liikenneonnettomuuteen, sairastut tai sinut ryöstetään, olet yksin. Toki voit kysyä apua hotellilta, suurlähetystöstä tai poliisilta, mutta silti olet yksin. Selvität kaikki ongelmasi yksin. Tämä on asia joka minua eniten pelottaa, kun reissaan maailmalla itsekseni... Onneksi mitään ei ole vielä sattunut (kop-kop). Hyvä matkavakuutus on ehdoton juttu ja tärkeät puhelinnumerot täytyy olla tallessa hädän yllättäessä. Jätän myös aina perheelleni tarkat tiedot lennoistani ja hotelleista yhteystietoineen. Sen verran voisin vielä petrata tässä asiassa, että ilmoittaisin myös aina jollekin jos lähden matkakohteessa retkille ym.

Syöminen/ illanvietto: Syöminen on minulle tosi sosiaalinen juttu lomamatkoilla. Ohjelmanumero joka toistuu muutaman kerran päivässä. Soolomatkalla yksin syöminen on todella tylsää! Etsit ravintolan, tilaat nopeasti, syöt nopeasti ja poistut ravintolasta nopeasti. Siinäpä se. Maha tuli täyteen, mutta fiilis puuttui. Ei pitkiä illallisia viinikarahvin äärellä tuntikausia jutellen. Ei yöelämän ihmettelyä. Joskus olen ottanut ravintolaan kirjan mukaan, että olen saanut syötyä vähän hitaammin. Mutta täytyy sanoa, että aika orpo olo on yksin ruokaa haarukoidessa! Tästä otankin itselleni seuraavan haasteen: Yritän oppia nauttimaan yksinäisistä lomaruokailuista enemmän!

Kokemusten jakaminen: Soololomalla on ikävää, kun hienoja kokemuksiaan ei pääse heti jakamaan toisten kanssa. Näet mahtavan maiseman tai upean rakennuksen, mutta saat ihmetellä sitä ihan itseksesi. Otat kuvia ja esittelet niitä sitten kavereille loman jälkeen. Ei, eihän se ole ollenkaan sama asia, kun kuvasta ei kuitenkaan välity se tunnelma ja fiilis. Facebook ja Instagram onneksi ovat helpottaneet tätä "ongelmaa" hiukan, koska nyt voit jakaa (melkein) reaaliajassa innostuksesi jostain hienosta asiasta. Ja tehdä kaverit kateellisiksi...
Käytännönongelmia esimerkein:

Ongelma: Vessahätä iskee lentokentällä/bussiasemalla/rautatieasemalla.
Lopputulos: Kukaan ei voi vahtia tavaroitasi, joten sulloudut pieneen koppiin kaikkien matkatavaroidesi kanssa.

Ongelma: Pitkässä jonossa auringonpaisteessa seisoessasi tajuat, että on kamala jano ja vesipullo tyhjä. 
Lopputulos: Menetät paikkasi jonossa, kun lähdet hakemaan kioskista vettä tai pyörryt jonoon nestehukan vuoksi.

Ongelma: Olet rannalla, haluat mennä uimaan.
Lopputulos: Jätät puhelimesi/kamerasi/hotelliavaimesi/rahasi rantapedin alle, ja toivot ettei kukaan varasta arvotavaroitasi sillä aikaa (voit toki jättää arvotavarat hotellillekin...)

Ongelma: Olet päiväretkellä viidakossa, haluat hurjastella vaijeriradalla, mutta laukkua (jossa on ne kaikki arvotavarat) ei voi ottaa mukaan.
Lopputulos: Jätät koko retken tai laskun väliin, koska et uskalla jättää omaisuuttasi valvomatta.

Näin tapahtuu tosielämässä soolomatkaillessa, kaikki on koettu!

Kuten huomaat, miinuksia tuli enemmän, mutta se ei tarkoita että soololomalla olisi kurjaa. Päinvastoin, nautin jokaikisestä matkastani olinpa yksin tai yhdessä. Jos reissaaminen yksin olisi kurjaa, en kai minä laittaisi siihen tuhansia ja taas tuhansia euroja joka vuosi. Vuosien myötä olen todella oppinut nauttimaan soololomistani! Sitä huolimatta matkustan mieluiten hyvän ystävän kanssa. Mutta rehellisesti voin sanoa, että matkustan mieluummin yksin kuin kokemattoman, ennakkoluuloisen, rajoittuneen tai valittavan seuralaisen kanssa. 
Vinkkejä: 

*Ole rohkea, sinä pärjäät jos haluat!
*Aloita helpoimmasta, varaa pakettiloma viikoksi
*Aloita läheltä tai tutusta paikasta
*Muista turvallisuus
*Nauti matkalla asioista, joita et ehdi/pysty tekemään arjessasi
*Kysele vinkkejä, ota selvää, tutustu kohteeseen etukäteen
*Tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin
*Nauti omasta ajasta, hiljaisuudesta, rauhasta


Voisin puhua/kirjoittaa tästä aiheesta tuntikausia, mutta tähän on nyt vedettävä raja (2,5 tuntia meni!). Paljon jäi varmasti kertomatta ja asioita huomioimatta, mutta toivottavasti sait vähän rohkeutta oman soololomasi toteuttamiseen. Vastailen mielellään kysymyksiin kommenttiboxissa tai sähköpostilla.


*Anu


Ps. Kuvat ovat soolomatkoiltani Australiasta (Melbourne), Prahasta, Thaimaasta (Chiang Mai) ja Rodokselta.


19 kommenttia:

 1. Wautsi wau mikä postaus <3 huikea :) kokosit kyllä ihan ääri hyvin asioita tähän :) juttu vei mukanaan. :)

  Itse olen tehnyt yksinään ainoastaan Tukholmaan matkan, koska olen aika arka lähtemään pidemmälle yksin. Mutta tottahan se on että kyllä sitä oikeasti pärjää! :) muutakin kun Tukholmassa :) hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan reissuun, kyllä sitä reipastuu joka kerta!

   Poista
 2. Täällä toinen soolomatkailija! Paljon on hyviä puolia yksin matkustamisessa, olen samaa mieltä. Saa esim. todellakin laittaa kellon herättämään 6.30 ilman että kukaan siitä häiriintyy/ärsyyntyy. Saa löhöillä rantsulla vaikka 7h ilman että se on keneltäkään pois... Saa pysähdellä valokuvaamaan niin usein kuin haluaa ilman että kukaan... jne jne... Hiljaisuus + rauha! On myös toki ne miinus-asiat... Mutta plussat voittaa +++ :) Palasin juuri viikon Kreikan matkalta, yksin olin ja kaikki sujui taas hyvin! Kreikassa kaikki toimi kuten ennenkin ja erakkoviikko teki hyvää näin loman lopuksi. Jaksaa taas sosiaalisen työarjen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, plussat voittaa miinukset! :) Tuo kuvaaminen on kyllä yksi asia joka on helpompaa yksin reissatessa, tosin silloin on vaikeampi saada kuvia itsestään.

   Poista
 3. Kiitos taas todellisesta tsemppipostauksesta :)

  Ihailen kyllä tuota rohkeutta jota sinulta löytyy yksin reissaamiseen! Jotenkin itselläni on sellainen tunne etten osaisi ihan täysillä nauttia soololomasta, vaikka muutoin viihdynkin hyvin itsekseni. Tosin viime aikoina soololoman mahdollisuus on kyllä ollut vahvasti mielessä. Johonkin kauas ja lämpimään tekisi talvella mieli matkustaa, ja pidemmän päälle ainainen seuran "kerjääminen" on uuvuttavaa - vallankin kun sitä äärimmäisen harvoin onnistuu yrityksistä huolimatta saamaan. Koska omalla kohdallani kyseessä olisi ensimmäinen yksin tehtävä matka, turvautuisin todennäköisesti johonkin valmismatkaan - ihan niin kuin mainitsit. Harmittaa vain kun tuntuu, että matkatoimiston kautta yksin matkustaminen tulee vielä kalliimmaksi kuin reissunsa itse kasailemalla, jolloin pystyisi hyödyntämään lentotarjoukset ym. :( Mutta koska polte päästä maailmalle on niin kova, on varmaan pakko tehdä myönnytyksiä johonkin suuntaan jos mielii reissuun päästä!

  P.S. Olisiko muuten heittää hyviä ehdotuksia matkakohteista, mitä voisit suositella talvilomaansa suunnittelevalle (joko omasta kokemuksesta tai omien haaveiden perusteella)? Ainoa vaatimus olisi takuuvarma lämpö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti rohkaistut lähtemään yksin reissuun, se palkitsee kyllä kun ekan kerran uskaltaa! :) Minusta on myös uuvuttavaa kerjätä seuraa vuodesta toiseen. Jatkuvasti ihmiset puhuu että lisi kiva päästä reissuun, mutta sitten kun pyydät niin alkaa selitysten tulva...
   Pakettimatka on todellakin kallis yksin matkustaessa, muta kyllä niille omatoimimatkoillekin tule hintaa... Jos talvella haluat reissuun niin Thaimaa on ainakin helppo ja varma lomakohde. Samoin Vietman voisi olla hyvä, sinne haaveilen itsekin. Meksikoon, Kuubaan, Dominikaaniseen en kyllä lähtisi ehkä yksin, mua on ainakin varoiteltu niistä ettei ole sopivia soolomatkailijalle (naiselle), ellei sitten halua olla hotellialueella koko lomaa. Muuten nuo maat kyllä kiinnostaa ja ehkä ensi talvena sinne suuntaankin JOS saan matkaseuraa. Jos et kaipaa kauheasti kulttuuria niin Dubai on kuulema hyvä lämmön suhteen. Mua se vaan ei kiinnosta koska se on liian "siloteltua ja siistiä".

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Aattelinkin, että saattaisit tuota Thaimaata suositella :D
   Tällä hetkellä tuntuisi eniten vetävän puoleensa juurikin tuo mainitsemasi Meksiko/Karibian seutu/Havaiji, mutta täytyykin ottaa vielä tarkemmin selvää tuosta Meksikosta ja sen turvallisuudesta (vaikkakin kyseessä olisikin siis mun kohdalla ihan matkatoimiston reissu). Tuonne Dubaihin puolestaan saattaisi löytyä matkaseuraa, joten voi olla että sitä joutuukin lähtemään sinne. Mutta pääasia on että pääsee matkalle!

   Poista
 4. Piti muuten vielä mainita, että kerrassaan ihania kuvia onnellisen näköisestä matkaajasta! <3 Vallankin tuo ylin kuva on valloittava! :)

  VastaaPoista
 5. Piti muuten vielä mainita, että kerrassaan ihania kuvia onnellisen näköisestä matkaajasta! <3 Vallankin tuo ylin kuva on valloittava! :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas todellisesta tsemppipostauksesta :)

  Ihailen kyllä tuota rohkeutta jota sinulta löytyy yksin reissaamiseen! Jotenkin itselläni on sellainen tunne etten osaisi ihan täysillä nauttia soololomasta, vaikka muutoin viihdynkin hyvin itsekseni. Tosin viime aikoina soololoman mahdollisuus on kyllä ollut vahvasti mielessä. Johonkin kauas ja lämpimään tekisi talvella mieli matkustaa, ja pidemmän päälle ainainen seuran "kerjääminen" on uuvuttavaa - vallankin kun sitä äärimmäisen harvoin onnistuu yrityksistä huolimatta saamaan. Koska omalla kohdallani kyseessä olisi ensimmäinen yksin tehtävä matka, turvautuisin todennäköisesti johonkin valmismatkaan - ihan niin kuin mainitsit. Harmittaa vain kun tuntuu, että matkatoimiston kautta yksin matkustaminen tulee vielä kalliimmaksi kuin reissunsa itse kasailemalla, jolloin pystyisi hyödyntämään lentotarjoukset ym. :( Mutta koska polte päästä maailmalle on niin kova, on varmaan pakko tehdä myönnytyksiä johonkin suuntaan jos mielii reissuun päästä!

  P.S. Olisiko muuten heittää hyviä ehdotuksia matkakohteista, mitä voisit suositella talvilomaansa suunnittelevalle (joko omasta kokemuksesta tai omien haaveiden perusteella)? Ainoa vaatimus olisi takuuvarma lämpö :)

  VastaaPoista
 7. Kirjoitit hyvin aiheesta ja sain ihan uusia näkökulmia, mitä en ole tullut ajatelleeksi. Sinulla on hieno asenne ja rohkeutta toteuttaa asioita! Kuviasi katsellessa oma matkakuume nousi taas monta pykälää.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos onnistuin avartamaan matkailun näkökulmia! :) Rohkeus lisäänty jokaisella reissulla, ne ensimmäiset ovat aina jännittävimpiä.

   Poista
 8. Voi, miten mukavia ja mielenkiintoisia postauksia nämä soolomatkailupostauksesi:)! Mä en varmastikaan uskaltaisi/haluaisi lähteä yksin reissuun, mutta on todella ihailtavaa, että jotkut uskaltavat♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kyllä jokainen uskaltaa jos tarpeeksi haluaa eikä ole muuta vaihtoehtoa. :)

   Poista
 9. Vaude! Nämä opaspostauksesi ovat kyllä todella mainiot! Ihailen rohkeuttasi, sinä maailmanmatkaajanainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija! Rohkeus on lisääntynyt vuosien myötä ja nautin sooloreissuista eri tavalla kuin aikaisemmin.

   Poista
 10. Ihana juttu! Joku ehti ensin ehdottaa tätä aihetta, mitä itsekin mietin :). Hyödyllistä tietoa ja ihania kuvia! Olis niin ihana lähteä jos vaan uskaltaisi.. Hyödynnätkö äkkilähtöjä? Harmittaa itseä joskus niitä katsoa kun yhdelle tai kahdelle on aina paljon vaihtoehtoja mut sit isommalle porukalle ( 4:lle) ei..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvoin jätän soolomatkaa äkkilähdön varaan (siis en oikeastaan koskaan), kaverin kanssa reissatessa olen joskus ottanut äkkilähdönkin.

   Poista