lauantai 13. kesäkuuta 2015

Unelmien Manhattan, osa 2



Hey girls and boys!! Tervetuloa Manhattanin kiertoajelulle nro 2. Tänään käydään ihmettelemässä muutamaa tunnettua turistinähtävyyttä tai muuten vaan mukavaa ja kokemisen arvoista paikkaa. Kuten aiemmin jo kerroin, reissu New Yorkiin oli aikamoista pikajuoksua kun halusimme nähdä mahdollisimman paljon ja saada jonkinlaisen yleiskäsityksen Manhattanista. Siksi mitään syvällisempää pohdinta ja fiilistelyä ei ole nyt tarjolla vaan kurkataan näihin paikkoihin nopesti "opaskirjatyylisesti". Luvassa paljon kuvia, joten varaathan aikaa kiertoajelulle!


Manhattan

Manhattania kannattaa ehdottomasti katsella lintuperspektiivistä. Tähän loistava paikka on Rockefeller Centerin Top of The Rock-näköalatasanne. Toinen hyvä tähyilypaikka on luonnollisesti Empire State Building. Nämä kaksi tornia jakavat mielipiteitä, kumpi on parempi jne. Jälkimmäisessä pääsee toki ylemmäs, mutta me valitsimme hieman matalamman (67.krs) Rockefeller Centerin, koska halusimme, että Empire State Building näkyy kaupunkikuvassa. Hissilippu näköalatasanteelle maksaa n. 30e. Kallista. Harmiksemme tuona päivänä oli aamusta pilvistä ja utuista, joten osa upeasta pilvenpiirtäjien täyttämästä Manhattanista jäi utuun. Tokihan se taivas kirkastui sen jälkeen kun pääsimme rakennuksesta alas...





Central Park ja muut kauniit puistot

Kun kaupungin katuja tallaa tunti- ja päiväkausia, on kiva hengähtää välillä vehreässä puistossa. Ehdoton ykkönen on valtavan suuri Central Park. Kävimme puistossa pari kertaa aamulenkillä, juoksimme elokuvistakin tutun Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir-tekojärven ympäri. Myös parit piknik-lounaat tuli nautittua puiston puiden varjossa. 
Muita kauniita tutustumisen arvoisia puistoja ovat Bryant Park, Madison Square Park ja Washington Square Park. Tähän listaan voisin lisätä vielä hauskan puistomaisen kävelykadun, High Linen, joka on rakennettu entisen tavarajunan raiteille metrien korkeuteen katutasosta.

Central Park



Bryant Park

High Line


Madison Square Park


Washington Square Park



Statue of Liberty

New Yorkissa ei voi käydä näkemättä Vapaudenpatsasta. Näin me totesimme ja teimme pienen lauttaretken Liberty Islandille. Lautat lähtevät Manhattanin eteläkärjestä Battery Parkista. Lauttamatka kesti vartin verran. Kävelimme pienen saaren ympäri ja ikuistimme valtavan kokoisen patsaan. Onhan se aikamoinen maamerkki, josta kaikki tunnistavat kaupungin. Samalla lautamatkalla piipahdimme myös Ellis Islandilla, paikassa jonne  tuhannet maahan pyrkivät siirtolaiset otettiin ensimmäiseen tarkastukseen 1900-luvun alussa.





Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge on käveltävä päästä päähän (näin minä olin päättänyt). Vajaan kahden kilometrin (1,8km) mittainen silta yhdistää Manhattanin ja Brooklynin (tiesitkö että Brooklyn oli ennen ihan oma kaupunki, ei osa New Yorkia?). Jalankulkijat ja pyöräilijät saavat kulkea siltaa rauhassa ylätasolla autojen huristellessa alatasolla. Kävelimme Brooklyn Heights Promenaden päästä päähän ja istuimme Brooklyn Bridge Parkissa ihailemassa upeaa Manhattanin siluettia auringon laskiessa kaupungin pilvenpiirtäjien taakse. Brooklyn jäi tällä reissulla koluamatta (ranta-aluetta lukuunottamatta), ensi kerralla sitten lisää.










9/11 Memorial

Syyskuun yhdestoista vuonna 2001 jäi varmasti meidän jokaisen mieleen. Nyt surullisen kuuluisien tornien tilalle on valmistunut upea muistomerkki kaikkien menehtyneiden muistoksi. Muistomerkkinä on kaksi valtavan suurta allasta, "hautaa", joihin vesi soliseen jatkuvaa virtana. Altaiden reunoille on kirjoitettu jokaisen katastrofissa menehtyneen nimi. Vaikuttava paikka. Suosittelen. Muistomerkin ympärille kohoaa uudet WTC-tornit, joista ainakin yksi (kuvassa) on jo valmis, muut rakenteilla/suunnitteluvaiheessa.







Times Square

Hulluakin hullumpi ja kaikkien tuntema Times Square. Voi pojat, täällä oli pienen ihmisen pää pyörällä ihan ahdistavuuteen asti. Tuhansia ihmisiä, sarjakuvahamoiksi ja vapaudenpatsaiksi pukeutuneita ihmisiä, puolialastomia naisia ja miehiä, musikaalimainosten jakajia, kaupustelijoita, turisteja, ohi juoksevia paikallisia... Erityisesti iltaisin kadunpätkä herää upeiden valomainosten myötä. Valoa, melua, tungosta. Ehdottomasti koettava, mutta ei siellä pitkään jaksa...













Kaupunginosat

Näiden varsinaisten nähtävyyksien lisäksi kaupunki on täynnä muutakin ihasteltavaa. Kaupunginosista suosikkejani ovat SoHo ja TriBeCa: kauniita matalia rakennuksia, pieniä putiikkeja ja ravintoloita. Poikkesimme myös Little Italyssa ja Chinatownissa, näistä en niin välittänyt, koska ne oli tehty liikaa turisteja varten, erityisesti Little Italyssa oli vieri vieressä italialaisia ravintoloita, joiden asiakkaina taisi olla pääosin turisteja. Myös Greenwich Villagessa oli kivaa katseltavaa katujen varsilla. Ja talojahan minä ihailin jatkuvasti ja niitä ihania portaikkoja!









Tämä nyt oli tämmöinen pintaraapaisu matkastamme. Niinkuin oli itse matkakin. New York on aivan liian suuri kaupunki kerralla koluttavaksi. Seuraavalla kerralla haluan ottaa aikaa fiilistelyyn ja rauhallisempaan paikkojen tutkailuun. Niin paljon on vielä näkemättä ja kokematta tässä upeassa betoniviidakossa!

Toivottavasti viihdyit pikavisiitillä Unelmien Manhattanilla!

Aurinkoista kesäiltaa!

*AnuElina


Ps. Sää suosi meitä koko matkan ajan. Lämmintä oli +25-30'c ja kosteusprosentti varmasti lähellä sataa. Aurinko paistoi joka päivä! Yksi sadekuuro yllätti meidät eräänä iltana hotellille kävellessämme ja toinen minisade Brooklyn Bridgeä ylittäessämme. Saimme juuri sateenvarjot auki ja sade loppui. Paikalliset sanoivat että lämpötilat olivat poikkeuksellisen korkeat toukokuun lopulle. Huomasin sääennusteista, että sää muuttui viileämmäksi ja sateiseksi heti lähtöämme seuraavana päivänä. Mikä tuuri meillä olikaan!!! :)


21 kommenttia:

  1. Mikä huippis piristys tänne työn keskelle! :-) Upeaa upeampia kuvia reissustanne! :-) Tykkään myös kovasti näistä postauksista kuinka olet toteuttanut, juuri hyvä info paketti! :-)
    Olette taas montaa kokemuksia rikkaampia! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tykkäsit! Menihän tuo vähän "matkaopas"-tyyppiseksi selostukseksi, mutta en viitsinyt ihan romaaniakaan alkaa kirjoittamaan...

      Poista
  2. Huikeita kuvia varmasti huikeasta matkasta. Kiitos esittelykierroksesta :)

    VastaaPoista
  3. On upeita kuvia!vois käydäkin tuolla joskus!

    VastaaPoista
  4. Upeita kuvia jälleen kerran! Niiin järjetön matkakuume iskee aina tällaisia kuvia katsellessa. Viikko on kyllä armottoman lyhyt aika Nykin kaltaisessa paikassa, varsinkin ensikertalaiselle, sen joutui itsekin huomaamaan. Reissu meni niitä "pakollisia" nähtävyyksiä ravatessa, seuraavalla kerralla aion minäkin keskittyä enemmän kaupungin fiilistelyyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Viikko toellakin on liian lyhyt, mutta onneksi aina pääsee uudestaan kun siltä tuntuu. :)

      Poista
  5. Upeita kuvia jälleen kerran! Niiin järjetön matkakuume iskee aina tällaisia kuvia katsellessa. Viikko on kyllä armottoman lyhyt aika Nykin kaltaisessa paikassa, varsinkin ensikertalaiselle, sen joutui itsekin huomaamaan. Reissu meni niitä "pakollisia" nähtävyyksiä ravatessa, seuraavalla kerralla aion minäkin keskittyä enemmän kaupungin fiilistelyyn :)

    VastaaPoista
  6. Ihania nämä sinun lomapäivitykset - matkakuume senkuin kasvaa :)

    VastaaPoista
  7. Aaw, varmasti upea reissu ollut! Kovin haaveilen samaisesta reissusta, toivottavasti vielä joskus pääsis tuolla käymään! Kiitos hyvistä vinkeistä! :)

    VastaaPoista
  8. Olipa ihana kierros! Kun pääsisi joskus paikan päälle.. mukavia nämä sun reissukuvat ja esittelyt! Pääsee kyllä hyvin tunnelmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tykkäsit! Toivottavasti pääset joskus itse katsastamaan kaupungin!

      Poista
  9. Siis voih, mitä helmiä! <3 Upeita kuvia olet tallentanut valloittavista paikoista. :) Kiitos selkeästä ja inspiroivasta postauksesta, tätä oikein ahmi! :D

    VastaaPoista
  10. Hitsi tuonne pitäisi päästä!! Mahtava reissu teillä ollut! Kivat kuvat..melkein voi kuvitella miten Carrie istuu ikkunan ääressä kirjoittamassa tai Charlotte kirmaa puistossa lenkillä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti kannattaa mennä ja varata kunnolla aikaa (ja rahaa!)!!

      Poista
  11. Ihan mielettömät fiilikset ja upeat kuvat! Tunnelma välittyy ja pakko se on myöntää, että nyt nousi taas oma matkakuume monta lukemaa. ;)
    Ihana, varmasti upea reissu teillä takana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuosta kaupungista ei voi muuta saadakaan kun hyfiä fiiliksiä! Ja mitä matkakuumeeseen tulee, se on krooninen vaiva!

      Poista