tiistai 9. kesäkuuta 2015

Unelmien Manhattan, osa 1


Reilu viikko on vierähtänyt siitä. kun palasin upealta New Yorkin matkalta. New York on ollut vuosia unelmalomalistallani kärkipäässä ja nyt viimein sain toteutettua matkan unelmien Manhattanille. Viikon mittaiseen lomaan mahtui paljon ja vielä enemmän jäi varmasti tekemättä ja näkemättä. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, vaan aina voi matkustaa sinne uudestaan. Kyllä se New York-kärpänen vaan puraisi ja kovaa! Kuvia tuli napsittua n. 1200, on ollut hieman hommaa niiden läpikäymisessä. Kovasti myös mietin, miten saisin kerrottua kaiken olennaisen täällä blogissa. No, yritetään nyt näin...


Lentomatka: 

Lennot otimme Icelandairilta, hinta oli sopiva (440e) ja matkanteko kävi sujuvasti, kun välilasku ja koneen vaihto Reykjavikissa kesti vain tunnin verran. Pompun kanssa matkaan meni noin 11 tuntia. Matkatavaroita saa ottaa economy-luokassa ruumaan 2 x 23kg ja käsimatkatavaraa 10kg. Ei siis pitäisi tulla ongelmaa, vaikka innostuisi shoppailemaan reilumminkin. Lennon hintaan ei kuulunut ruoka/juomat. Koneessa niitä toki oli ostettavissa, mutta me söimme omia eväitä ja ostimme mennen tullen syötävää Keflavikin kentältä.




Hotelli:

Hotellin valintaan vaikutti eniten siisteys ja sijainti. Halusimme olla varmoja (jos nyt koskaan voi täysin varma olla...) ettei hotellissa ole ludeongelmaa ja että hotelli olisi muutenkin siistin ja tyylikkään näköinen. Hotelliksi valikoitui Ameritania at Times Square. Se sijaitsee Broadwayn ja West 54th Streetin kulmassa, vain kivenheiton päässä Times Squaresta ja Central Parkista. Majoittuminen New Yorkissa on todella kallista. Tästä hotellista pulitimme lähes 1000e per nuppi/7 yötä. Palvelu oli hyvää, huone oli siisti, sängyt mukavat ja muhkeat. Voin lämpimästi suositella hotellia!



Liikkuminen:

Kaupunkilomalla kävellään paljon, niin myös New Yorkissa. Mutta jalkoja ja aikaa säästääksemme otimme myös metro/bussikortin viikoksi. Sillä oli hintaa vain n. 30e ja sillä sai suhata niin paljon kun jaksoi ja ehti. Metroverkosto toimii hyvin, metrolla on helppo liikkua. Opasteet ovat selkeät ja pysäkkejä on melko tiheästi. Bussia emme käyttäneet. 

Yhtenä päivänä vuokrasimme polkupyörät viideksi tunniksi ja pyöräilimme melkein koko Manhattanin ympäri. Kilometrejä kertyi arviolta ainakin 30 ja siinä ehti nähdä kaupunkia vähän eri vinkkelistä. Pyöräteitä on lähinnä Manhattanin reunamilla ja jonkin verran myös Manhattanin "sisällä".  Pyörävuokra oli n. 40e/5h. Seuraavalla New Yorkin reissulla täytyy ehdottomasti toteuttaa tällainen pyöräretki uudestaan.






Syöminen:

Kaupunki on ravintoloita, kahviloita, delejä ja "snägäreitä" täynnä, ruokaa löytyy aina ja joka kulmalta. Jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle sopivaa. Ruoka on Suomen hinnoissa, jopa hieman kalliimpaa. Tippauskulttuuri ei meitä reissunaisia miellyttänyt, joten söimme pääasiassa deleissä/kahviloissa tai ostimme ruokakupasta take away-ruokaa. Mm. Columbus Circlen Wholefoods-ruokakaupassa oli aivan mielettömän mahtavat valmisruoka/salaattitiskit (n. 8,5e/450g), mistä kävimmekin monta kertaa hakemassa herkullista salaattia puistossa nautittavaksi. Kuuluisan Madison Squaren Shake Shack-hampurilaisravintolan perushamppari oli toki pakko testata ja kyllä, se oli kehujen arvoinen! Aamiaisen (smoothie, bagel tms.) nappasimme aina nopeasti jostain kahvilasta, ainoastaan yhden kerran istuimme oikein kunnon aamiaiselle (se perinteinen amerikkalainen) ravintolaan. Herkkuja tuli vedettyä enemmän kuin vatsanahka sallii, mm. jäätelö ja juustokakut olivat taivaallisia. Tämä pikaruokatyyli sopi meille (ja meidän kukkaroille) oikein hyvin, emme edes osanneet kaivata pitkiä ravintolaillallisia (söimme "oikeassa" ravintolassa vain kolme kertaa).









Shoppailu:

Tämä matka ei ollut meille varsinainen shoppailumatka, sillä jo lähtessä totesimme ettei me oikeastaan tarvita mitään uutta. No, eihän New Yorkissa voi olla shoppailematta vaikkei mitään tarvitsisikaan. Yhden kokonaisen päivän pyhitimme shopailulle ja suuntasimme Jersey Gardens Outletiin (The Mills at Jersey Gardens). Bussimatka valtavaan ostoskeskukseen kesti 30 min ja maksoi n. 13e meno-paluu. Koko päivä siellä hurahti merkkiliikkeitä kierrellessä ja kukkarokin keveni mukavasti. Toinen suuri outlet on Woodbury Common Premium Outlets, mutta sen jätimme väliin tällä kertaa (yli tunnin matka Manhattanilta). Lisäksi shoppailimme Manhattanilla tavarataloissa ja pienemmissä liikkeissä sekä Century 21-outletissa (lähellä 9/11-muistomerkkiä). Outlet-shoppailua suosittelen lämpimästi, koska merkkituotteet ovat sielä huomattavasti halvempia kuin keskustan liikkeissä.



Kulttuurielämykset:

New Yorkissa on kaikkea kaikille. Tämä pätee myös kulttuuritarjontaan. On konsertteja, musikaaleja, stand-upia, museoita, näyttelyitä ym. Musikaali oli meidän molempien "must do"-listalla. Meille oli periaatteessa aivan sama mitä Broadway-musikaalia menemme katsomaan, kaikki on kuulema todella hyviä ja laadukkaita. Musikaaleihin saa lippuja halvemmalla saman päivän näytöksiin, kun jaksaa vähän jonotella (piiiitkä jono, joka vetää nopeasti). TKTS-lipunmyyntikojuista (mm. Times Squarella) saa lipun jopa -50% alennuksella. Me valitsimme On The Town-musikaalin (-50% hinta n. 70e), joka kertoo New Yorkissa vapaapäivää viettävistä merimiehistä, jotka etsivät rakkautta. Aivan huikea show! Harmi että tuli käytyä vain yhdessä musikaalissa... No seuraavalla kerralla sitten lisää! Ajatuksena oli käydä myös stand-up-klubilla, mutta aika vain loppui kesken, ei ehditty.







Tulipahan megamittainen postaus, huh!  Seuraavassa New York-postauksessa käydään kurkkaamassa "ne pakolliset nähtävyydet" ja kerron, mitkä olivat lomani kohokohdat. 

Aurinkoista tiistaita!

*AnuElina


12 kommenttia:

  1. NYC on kans omalla unelmalistalla.Toinen on Dubai.Kiva lukea sun kokemuksia matkalta.Terveisiä Alanyan kesästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terkut vastaanotettu! Toivottavasti nautit nojatuolimatkasta NYC:iin!

      Poista
  2. Jippii, ihana postaus reissusta! :-) Ja lisää saa vaan tulla! :-)

    Tosi mukavasti tiivistit ja kerroit kohokohdat, oikein loistavasti! :-) Juonessa pysyi loistavasti koko aika mukana ja juttu veti mukanaan! :-)
    Kiitos tästä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! Lisää on tulossa 1-2 postauksen verran, loppuviikota varmaan.

      Poista
  3. Hei kiitos Anu! Torstaina lennetään Floridasta NY: kiin ja tässä oli monta hyvää juttua korvan taakse. Mulla myös monen vuoden matkahaave toteutuu, kun sinne pääsen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, hyvä jos sait vinkkejä! :) Nautihan New Yorkista!

      Poista
  4. Mukava postaus ja ihan huikeita kuvia.
    Tuo New York on semmoinen tämänkin perheen pitkäaikainen haave, joka toivottavasti toteutuu joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaimaseni! NYC tuntuu olevan aika monen haaveena. Ja nyt voin sanoa, että se haave kannattaa todellakin toteuttaa. Sinne on vaan pakko päästä taas uudestaan...

      Poista
  5. Ihania kuvia, ihana NYC! Tuo hotelli on kyllä hyvä ja sijaintikin oli aika passeli, mielestäni ei edes kalleimmasta päästä, kun aikanaan hotelleja vertailimme ja tähän päädyimme :) Tuli heti kauhea reissukuume, lisää kuvia pian, kiitos!

    VastaaPoista
  6. Voi voi, ihan sydämeen sattuu näitä reissukuvia katsellessa, niin kova Nykin ikävä iskee! Ihania kesäisiä kuvia! <3
    Minäkin haaveilin Nykin reissusta 18 vuotta ja kuvittelin, että kaipuu sinne helpottaa kunhan siellä pääsee kerran käymään. Vaan väärässä olin, nyt kun on oikeasti nähnyt ja kokenut miten upea paikka se on, tuntuu ikävä sinne kahta kauheammalta! Toivon mukaan seuraavaa Nykin reissua ei tarvitse yhtä kauan odotella kuin ensimmäistä :)

    VastaaPoista
  7. Huokaus, aivan valtavan mahtama reissu teillä!! ♥♥

    VastaaPoista
  8. Oi, upea postaus AnuElina ja reissukuume tässä kasvoi ihan silmissä. :D Haavelistalla on NYC itsellänikin keikkunut jo kauan, saa nähdä koska sen aika tulee. Odotan kovasti seuraavaa postausta, tosi mukavaa luettavaa ja katseltavaa. <3

    Aurinkoista päivää! <3

    VastaaPoista