tiistai 28. marraskuuta 2017

Savumerkkejä Balilta

Enpä olisi ikinä uskonut, että joudun lomallani kirjoittamaan tällaisen postauksen. Mutta kappas vaan, elämästä ei koskaan tiedä ja pahin pelkoni (ehkä vähän liioitellusti) kävi toteen ja nyt ollaan saarroksissa Balilla luonnonkatastrofin äärellä! Kyllä vain, tulivuori Agung on käynyt yskimään nyt kunnolla ja on saanut pienen ihmisen hämilleen. Ei voisi huonompi ajoitus olla, sillä ylihuomenna minulla olisi lento Malesiaan. No, mitäs nyt?

Turistit ovat toistaiseksi turvassa, sillä saaren vilkkaimmat turistialueet sijaitsevat usean kymmenen kilometrin päässä vuoresta. Se miten tulivuori vaikuttaa meihin on matkustamisen vaikeutuminen. Saarelle ei pääse lentäen eikä täältä pois, sillä saaren ainoa lentokenttä Denpasarissa on ollut suljettu jo reilun vuorokauden. Aika huonolta näyttää lähipäivien tilanne, sillä vuori ei ole ilmaissut rauhoittumisen merkkejä. Sen sijaan täällä pelätään pahinta eli isoa purkausta. Olen melkoisen varma, että lentokenttä ei ole auki torstaina, kun minun pitäisi poistua saarelta ja koko maasta. Sitten on otettava käyttöön "plan B" eli lähdettävä ensin maata pitkin saaren toiselle reunalle, sieltä lautalla yli Jaavan saarelle ja taas maata pitkin madellen kohti Surabayan tai Jakartan kaupunkia, mistä voisi päästä lentämään Malesiaan. Parin päivän reissu (ainakin) siis edessä, sillä matkanteko ei käy täällä käden käänteessä ja luultavasti aika moni muukin ottaa saman varasuunnitelman käyttöön. Ruuhkaa, jonoja ja hikisiä hetkiä siis varmasti luvassa.

Mutta kuten sanoin, minulla ei ole hätää, vaikka lomafiilistä onkin jäljellä enää vaivaiset 30%. Kyllähän tämmöinen vaikuttaa fiilikseen, kun iso osa ajasta menee uusimpia uutisia kyttäillessä ja varasuunnitelmia tehdessä. Ja pakko myöntää sekin, että nämä ovat niitä tilanteita, jolloin toivoisi ettei olisi reissussa yksin. Stressin määrä on taatusti tuplat verrattuna siihen, kun voisi jakaa ajatuksia matkakumppanin kanssa, Kyllä iso tyttö tästäkin selviää, nyt vaan maltilla odotellaan sitä torstaita ja mietitään uudet käänteet sitten. 

Nämä omat huoleni kuulostavat omastakin mielestä välillä hieman turhanpäiväisiltä, sillä tulivuoren läheisyydessä asuvilla paikallisilla on se todellinen hätä. Heidät on ajettu kotoa evakkoon, He menettävät pahimmassa tapauksessa kotinsa, elantonsa ja jopa läheisiään. Monet ovat olleet pakomatkalla jo syyskuusta asti, kun tulivuori antoi ensimmäisiä varoitusmerkkejään. Osa ehti välillä jo palata koteihinsa ja joutuvat nyt lähtemään uudestaan. Ei käy kateeksi heidän tilanteensa, todella surullista! Balin saari elää turismista, joten luonnonkatastrofista kärsii koko saari. Katukuvassa huomaa selvästi, että turistit ovat kaikonneet. Monet ravintolat ovat lähes tyhjillään, kauppiaat, taksikuskit ja hierojat yrittävät välillä liiankin aggressiivisesti saada asiakkaita. Toimeentulo on vaarassa, koska peloissaan olevat turistit ovat peruneet matkansa tai lähteneet etuajassa kotiin.

Tunnelma täällä on rauhallinen, turistit jatkavat lomailuaan. Mitään paniikkia ei ole, mutta toki jokaisen mielessä varmasti myllertää, kun ei tiedä lomansa jatkosta ja kotiinpaluusta. Minäkin yritän vielä nauttia parista viimeisestä päivästä sateineen ja auringonpaisteineen. Tämä on nyt viimeinen postaus Balilta (paitsi jossain vaiheessa ehkä vielä yksi ruoka-aiheinen postaus tulossa), joten seuraavaksi kertoilen kuulumisia Malesiasta., kunhan sinne asti joskus pääsen! Instagramiin koitan päivitellä kuulumisia päivittäin eli sieltä selviää sitten myös se, miten torstaina käy. Kannatta olla kuulolla jos bloggaajan tulivuoriseikkailut kiinnostaa!

Mukavaa ja turvallista eloa kaikille!


*Anu


10 kommenttia:

 1. Oi että, olipas postaus! Toivottavasti kaikki siellä nyt sujuu hyvin, ja pääset turvallisesti vaihtamaan paikkaa tavalla tai toisella! Tsemppiä kovasti! 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut että vastaus viipyi... Kaikki meni paremmin kuyin hyvin ja matka on jatkunut!

   Poista
 2. Kylläpä sattuikin kohdalle! On varmasti jännittävää elää tuollaista tilannetta siellä. TOivottavasti pääset jotenkin inhimillisesti suunnitelman mukaan eteenpäin. Täältä loskan keskeltä kun asiaa ajattelee, niin ei tuntuisi ollenkaan hullummalta olla jumissa Balilla :D. Mutta joo, peukut pystyyn myös paikallisten puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Pääsin turvallisesti pois Balilta alkupeärisen suunnitelman mukaan. Mikä onnenpotku!

   Poista
 3. Voi ei! Oon miettinyt siitä asti, kun kuulin Balin tilanteesta, että kuka ihme mun tuntemista ihmisistä on juuri nyt siellä. Olin ihan varma, että joku on, mutten saanut päähäni kuka, ja nythän sen tajuan, että sinun blogistasi oon ihan vastikään lukenut Balista :D Kauhea tilanne, tosiaan varsinkin paikallisille :( Mutta uskon, että lomafiiliksestä on osa hetkellisesti hävinnyt. Toivottavasti varasuunnitelma(t) osoittautuu toimivaksi ja pääset jatkamaan turvallisesti matkaa. Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi myöhäinen vastaus! matka jatkui onnellisesti eteenpäin, aika kuumottava tilanne kyllä oli!

   Poista
 4. Tsemppiä, toivottavasti siellä kääntyy asiat parhain päin sekä sinun, että toki kaikkien muidenkin turistien ja paikallisten puolesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi että vastaan näin viiveellä! Minun osalta kaikki kääntyi parhain päin, toivottavasti myös paikalliset pääsevät jatkamaan elämäänsä normaalisti!

   Poista
 5. Toivotaan, että asiat järjestyy parhain päin kaikkien kannalta, ja saat tästäkin vain yhden kokemuksen ja huikean matkakertomuksen lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, yhtä kokemusta rikkaampi taas! Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta, blogi ollut taas hunningolla!

   Poista