perjantai 15. joulukuuta 2017

Kuala Lumpur - Miljoonakaupungin sykettä ja turistiväsymystä




Miten tässä nyt näin kävi? Blogi on ollut hunningolla jo yli kaksi viikkoa, en ole vilkaissutkaan kulkematomille poluille, saati kenenkään muun blogiin. Ja niinkuin minä suunnittelin kirjoittelevani päiväkirjatyyppisesti lähes reaaliajassa... kissan viikset! No, täällä ollaan pitkästä aikaa näppiksen ääressä!

Edellinen postaus olikin Balilta, missä olin sillä hetkellä jännän äärellä. Tulivuori Agung oli alkanut yskimään oikein kunnolla ja sen takia Balin lentokenttä oli suljettu. Ei ollut ollenkaan varmaa pääsenkö matkustamaan maasta pois suunnitelmani mukaan. No, mulla oli todella paljon onnea matkassa, sillä lentokenttä avattiin lähtöäni edeltävänä iltana ja pääsin jatkamaan matkaa Kuala Lumpuriin Malesiaan. Nyt olen jo jättänyt Kuala Lumpurin taakseni, mutta palataanpa hetkeksi tuon vilkkaan miljoonakaupungin kaduille.




Vietin Kuala Lumpurissa lähes viikon, kahdessa erässä tosin. Ensimmäiset pari päivää olin aktiivinen turisti ja kiertelin nähtävyyksiä (joita kaupungissa on yllättävän vähän) ja muita turistiviihdykkeitä. Välissä kävin kolmen yön pyrähdyksellä Melakan kaupungissa ja palasin sitten itsenäisyyspäivänä takaisin. Treffasin ystäväperheen ja hengailinkin heidän seurassaan seuraavat kolme kokonaista päivää. Minulle oli iskenyt pienoinen turistiväsymys ja flunssankin pukkasi päälle, joten otin todella rennosti. Pulikoitiin kavereiden uima-altaalla ja käytiin iltaisin kimpassa syömässä. Tulipa siellä vietettyä omat synttäritkin ja sen kunniaksi piti kiivetä korkealle ihailemaan kaupunkia. 

Mitä Kuala Lumpurissa sitten voi tehdä, että saa jopa kokonaisen viikon kulumaan? Tässä muutama vinkki!

1. Chinatown

Kuala Lumpurin Chinatown ei ole järin iso, se on nopeasti kävelty läpi. Pääkatu Petaling Street kuhisee elämää, värejä ja tuoksuja. Rahaa saat tuhlatua rihkamaan ja ruokaan, tuliaisiin ja tuoreisiin hedelmiin, kaikkeen tarpeelliseen ja tarpeettomaan. Minä en tästä vilkkaasta kadusta innostunut vaan eksyilin mieluummin pienille rauhallisille kujille, joilla törmäsin paikallisten aamupuuhiin. Ja suurena  katutaiteen ihailijana bongasin toki myös värikkäitä seinämaalauksia ja graffiteja.







2. Petronas Twin Towers

Varmasti lähes jokainen Kuala Lumpurin kävijä käy katsastamassa nämä kuuluista tornit kaupungin ytimessä (KLCC). Tornit ovat mielestäni varsin tylsän näköiset päivällä, mutta illan tullen ne heräävät eloon. Erityisen hienoilta ne näyttävät näin joulun alla, kun tornien edustalle on pystytetty jättimäinen joulukuusi valoineen. Torneihin pääsee myös ihailemaan maisemia (minä skippasin) tai halutessaan voi tuhlailla rahojaan tornien yhteydessä olevassa upeassa Suria KLCC-ostoskeskuksessa. Tornien edustalla on kiva vehreä puisto (KLCC Park) ja suuri suihkulähdeallas. Puiston puiden varjossa on kiva hengähtää hetki ja ihailla maisemaa. 






3. Shoppailu

Kuala Lumpur on shoppailijan paratiisi. Ostoskeskuksia on lukuisia ja niistä löytyy taatusti jokaiselle jotain. Upeimmat ja kalleimmat (pääasiassa kalliita merkkiliikkeitä) ovat Suria KLCC ja Pavilion. Hieman huokeampia ja ei niin prameita ovat mm. Farenheit 88, Lot 10 ja Berjaya Times Square. Ostoskeskukset ovat keskittyneet samalle alueelle Bukit Bintangin kaupunginosaan (eli keskustaan). Minä en tällä kertaa shoppailua harrastanut, lähinnä kävin ihailemassa ostoskeskusten joulukoristelua, istumassa kahviloissa ja syömässä food courteissa.






4. KL Tower - Menara Tower

Tapoihini kuuluu vierailla suurissa kaupungeissa jossain korkealla. Kuala Lumpurissa valitsin 421 metriä korkean KL Towerin synttäreiden kunniaksi. Torniin pääsee kahdelle tasolle: alempi Observation Deck sijaitsee 276 metrin  korkeudessa ja sinne lippu maksaa n. 11 e, ylempi Sky Deck on 300 metrin korkeudessa ja sinne joutuu maksamaan tuplasti kaliimman lipun (22e, pääsy myös alemmalle tasolle samalla lipulla). Sky Deckin erikoisuutena ovat kaksi lasilaatikkoa "tyhjän päällä". Aika hirvittävä ajatus seistä lasilattian päällä, kun alla on 300m pudotus. Mutta eihän sitä voi olla kokematta! Tosi pelottavaa, mutta niin mahtavaa ja kyllä siinä lopulta pystyi rentoutumaankin ja kuviin irtosi jopa hymyn tapainen pelkän kauhuirvistyksen sijaan.







5. Syöminen

Yleisin Malesia-vinkki mitä kuulin oli: SYÖ! Malesia on kuuluista loistavasta ruuasta, erityisesti katuruuasta. Paikalliset tuntuvat syövän pääasiassa kadun varsilla olevissa "muovituoliravintoloissa", ruoka valmistuu yleensä jonkinlaisessa kärrysysteemissä. Kuala Lumpurin keskustassa on kuuluisa Jalan Alor, katuruokakatu. Katu tuntui olevan enemmänkin turisteille suunnattu ja hinnatkin sen mukaiset (annokset 4-12e). Pari kertaa tuli istuttua tuon kadun muovituoleilla ja nautittua erinomainen illallinen. Toinen mainio paikka ruokailla on ostoskeskusten food courtit. Suosikkini oli Pavilion-ostoskeskuksen food court (annokset 1,50-4e), Ruokaa on toki tarjolla myös ihan tavallisissa ravintoloissa ja valinnanvaraa on rajattomasti.





6. Luonnon rauha

Minulla tekee yleensä mieli lähteä hetkeksi pois kaupungin hulinasta. Kuala Lumpurissa siihen on useampikin mahdollisuus. KLCC Parkin mainitsinkin jo, mutta sen lisäksi voi käydä rauhoittumassa esimerkiksi perhospuistossa (KL Butterfly Park), lintupuistossa (KL Bird Park) tai orkideapuutarhassa. Nämä puistot ovat lähekkäinen, joten vierailu onnistuu samalla reissulla. Minä kävin katselemassa ainoastaan perhosia ja kukkia. Perhospuisto oli suhteellisen pieni ja mielestäni aika vaatimaton, mutta ihan kivaa vaihtelua pilvenpiirtäjien tuijotteluun. Pääsymaksukaan (n. 5e) ei kukkaroa rasittanut. Orkideapuutarha oli pettymys, todella vaatimaton ja jopa ankea paikka. No, kukat olivat kauniita, mutta odotin etä niitäkin olisi ollut runsaammin. Onneksi puutarha oli sentään ilmainen! Samalla suurella puistoalueella on myös Perdana Botanical Gardens, mutta sinne en enää jaksanut, oli niin mahdottoman kuuma päivä,







Vielä muutama käytännön vinkki, jotka helpottavat lomailua Kuala Lumpurissa:

* Valitse hotelli keskustan alueelta tai metro/skytrain-reitin varrelta, Liikkuminen julkisilla on nopeaa, helppoa ja edullista (matkat keskustassa 30-40 snt (vaihdolle joutuu ostamaan uuden lipun)
* Valitse hotelli, jossa on uima-allas. Kaupunkiloma kuumassa ilmastossa on rankkaa, Parin tunnin rentoutuminen altaalla tekee hyvää kävelyn/shoppailun lomassa
* Lataa puhelimeen GRAB-sovellus (aasialainen UBER) niin saat taksimatkat pilkkahintaan. Keskustan alueella kyydit maksoivat 1-2e.
* Lataa puhelimeen joku lukuisista offline-kartoista (esim. MapsMe) niin ei tarvitse suunnistaa paperikartan kanssa
* Jos et halua olla wifi-yhteyksien varassa, hanki paikallinen sim-kortti.  Hotlink on hyvä, kuulin kehuja ja ostin (1kk voimassa, 9,50e)
* Ole varovainen liikenteessä, jalankulkijaa ei kunnnoiteta ollenkaan!
* Pukeutuminen Kuala Lumpurissa on aika vapaata, vaikka kyseessä onkin muslimimaa. En kuitenkaan itse käyttäisi (enkä käyttänyt) mikroshortseja/minihametta, katseita saa muutenkin ihan tarpeeksi


Yllättävän paljon sain kuitenkin aikaan, vaikka en kovin aktiivinen turisti ollutkaan. Näiden pitkien reissujen varjopuoli on mm. se ettei koko ajan jaksa olla kauhean innostunut uusista asioista ja paikoista. Jonkin verran on kuitenkin jaksettava väsymyksestä huolimatta pusertaa, että saa edes jonkinlaisen käsityksen paikasta, jossa kulloinkin vierailee. Kuala Lumpurista jäi ihan positiivinen maku!

Tällä hetkellä majailen Malesian Penangissa, tarkemmin ottaen Georgetownissa. Täällä on vierähtänyt jo viisi päivää, ylihuomenna matkani jatkuu Thaimaahan. Penangista tulossa myös juttua (kunhan ehdin), sillä tämä kaupunki on Malesian helmi. Katutaidetta, ahhh!


Mukavaa viikonloppua!


*Anu


Ps. Seuraathan matkaani myös Instagramissa (anuelina76)?
Pahoittelut kuvien laadusta. En tiedä onko vika kamerassa, kuvaajassa vai omassa läppärissä, mutta ainakin minun silmin kuvat ovat todella epätarkkoja ja suttuisia. Voi surku!


4 kommenttia:

  1. Mukava kun päivittelit kuulumisia 🤗 kiva kuulla että kaikki hyvin ja jälleen uusia kokemuksia. Tuo lasikuutio kuuloataa iiiik, hurjalta! 😅

    Mukavaa reissun jatkoa ❤

    Ps. En ole ainakaan huomannut että kuvat olisi huonoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täältä välillä tulee kuulumisia, ei ehkä siihen tahtiin kun olin suunnitellut.
      Lasikuutio oli oikeastaan aika ihana! Pelot on tehty voitettaviksi!

      Poista
  2. Kuvat on ihan mahtavia, ja kiva oli lukea pitkästä aikaa vähän pidempääkin matkakertomusta pelkkien instakuvien lyhyiden terveisten sijaan. Turvallista reissun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva ettet pitkästynyt vaikka tulikin taas romaanin mitainen postaus. Niistä tuppaa tulemaan pitkiä kun postaustahti on hidas ja yrittää kiriä...

      Poista