sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Budapestin parhaat palat ja matkavinkit


Viikko sitten istahdin jälleen Finnairin siivelle ja lennähdin neljäksi päiväksi aurinkoiseen Budapestiin. Matka tuli varattua ihan ex-tempore juhannusaattona, olin ehkä nauttinut skumppaa yhden lasin liikaa. Mutta parhaat ideat ja päätökset syntyvät usein ihan sattumalta ja suunnittelmatta, sellaiseksi osoittautui myös tämä reissu. Ja mikäpäs siinä, tässä tuli samalla neljäs uusi maa plakkariin tälle vuodelle (tavoitteena viisi) ja tuli tsekattua tämä kaunis kaupunki, josta olen kuullut vain hyvää. Kehuista huolimatta lähdin matkaan avoimin mielin ja lähes täysin valmistautumatta (joo, tiesin että siellä on kylpylöitä ja hieno parlamenttitalo), päätin tehdä analyysin kaupungista ihan itse. Ja kyllä, tykkäsin kovasti! Tässä viisi tärppiä, mitkä kannattaa ehdottomasti nähdä ja kokea Budapestissä. 


1. Szechenyin kylpylä

Tämä kaupungin suurin kylpylä on ihan "must", jos vierailee Budapestissä. Kylpylä sijaitsee Pestissä Kaupunginpuistossa. Kylpylässä on kolme ulkoallasta ja lukuisia erilaisia sisäaltaita. Ulkoaltaista yksi on varattu kuntouimareille, kaksi rentoon lillumiseen. Sisäänpääsy maksaa 4900-5400HUF (n.17-19e), hinta riippuu siitä otatko tavaroille säilytysokeron vai oman pukukopin. Pyyhkeitä ym. kylpyläpäivään tarvittavia varusteita voi vuokrata, jos omat jäi kotiin. Allasalueella on runsaasti aurinkotuoleja ja penkkejä. Ruokaa ja juomaa on tarjolla, mutta omat eväätkin on sallittu (meillä omat). Ulkoaltaat olivat oikein siistejä, mutta sisäaltaisiin en itse pöpökammoisena menisi. Niissä vesi oli tosi sameaa ja likaisen näköistä. Ei se kyllä kaikkia tuntunut haittaavan. Kylpylään kannattaa ehdottomasti mennä heti aamusta, sillä jo klo 11 jälkeen alkaa olla tungosta ainakin kauniina kesäpäivänä. Muutama tunti vierähti oikein mukavasti auringosta nauttien ja lämpimässä (reilu +30) altaassa lilluen. Suosittelen!

2. Rauniobaarit

Kaupunki on kuuluisa rauniobaareistaan. Baarit on kyhätty hyvin rennolla otteella ja hienostelematta vanhoihin hylättyihin taloihin. Sisutus on kyhätty kasaan pääosin kierrätyskamoista. Me vierailimme todella suositussa Szimpla Kertissä, joka sijaitsee juutalaiskorttelissa (Kazinczy utca, alue VII). Baari on suuri ja täynnä väkeä! Tunnelma baarissa on todella rento, sisustus jopa hieman psykedeelinen ja vinksahtanut. Tosi jännä paikka! Yhtenä iltana kurkistimme sisään myös toiseen rauniobaariin, Ellato Kertiin, joka sijaitsee saman kadun varrella, mutta se oli niin täynnä ettei mahduttu istumaan. Päädyimme sitten tien toiselle puolelle Mika Kertin rennolle terassille taivasalle nauttimaan reissumme viimeisestä illasta. 3. Parlamenttitalo

Parlamenttitalo on varmasti Budapestin tunnetuin ja upein rakennus ja siksi ehdoton osa  Budapestin vierailua. Valtavan kokoinen rakennus sijaitsee Tonavan rannalla Pestin puolella. Sitä ei voi olla näkemättä, jos risteilee Tonavalla tai käy Budan puolella. Valtava rakennus on todellinen katseenvangitsija niin päivänvalossa kuin illan pimeydessä. Itse en käynyt parlamenttitalossa sisällä, vaan tyydyin ihailemaan sitä ulkoapäin sekä Tonavan risteilyltä käsin että Budan puolelta, toki vierailin myös parlamenttitalon pihalla.


4. Gellertin kukkula

Minulla on aina uudessa kaupungissa pakottava tarve päästä mahdollisimman korkealle, jotta näkisin koko kaupungin lintuperspektiivistä. Useimmiten suuntaan johonkin korkeaan rakennukseen kuten pilvenpiirtäjään tai kirkontorniin. Budapestissä ei kovin korkeita rakennuksia näy, joten tällä kertaa kiipesin (bussin kyydissä) kukkulan huipulle. Kukkulalta avautuu kaunis maisema Tonavan molemmin puolin. Huipulta löytyy Citadella (linnoitus) ja kaunis vapaudenpatsas.


5. Hop On Hop Off- kiertoajelu ja Tonavan risteily

Budapestissä päätin olla oikein kunnon turisti ja ostin 24h-lipun Hop On Hop Off -busiin (6000HUF= 21e). Totesin muinoin Roomassa, että tämä on vallan hyvä tapa, kun haluaa yhdessä päivässä nähdä "koko kaupungin". Tällä reissulla halusin käyttää vain yhden päivän varsinaiseen nähtävyyksien bongaamiseen, joten bussin kyytiin mars! Reitin varrella kävin ihailemassa mahtipontista Budan linnaa, kaunista Matiaksen kirkkoa, Gellertin kukkulaa, Kaupunginpuistoa ja Sankarien aukiota. Reitin varrelle jäi myös Budapestin "Champs Elysee", Andrassy Utca. Päivän (6h) aikana ehdin kiertää vain yhden reitin, mutta ne tärkeimmät kohteet olivat onneksi juuri tällä reitillä. Kaupungissa ajelee useampikin bussifirma, joilla on hieman erilaiset reitit. Kannattaa tutustua!

Kiertoajelun lisäksi kävimme Tonavan risteilyllä. Huokeaan 7,50e hintaan sai risteillä kahden päivän aikana niin monta kertaa kuin halusi (risteilyn kesto 1h). Me risteilimme kaksi kertaa, ensin päivällä porottavassa auringonpaisteessa ja seuraavana päivänä illan pimennyttyä. Laivan kannella oli kiva ihailla maisemia ja nautiskella paikallista kuohujuomaa hyvässä seurassa. Laivalta saa ehdottomasti parhaimmat kuvat niin parlamenttitalosta kuin Budan linnasta.

Mitä muuta voi tehdä Budapestissa?

Syö ja juo: Ruoka on hyvää ja edullista, erityisesti turistiytimen ulkopuolella. Ja ravintoloita on valtavasti! Söimme pääasiassa alueella VII, missä pääruuan sai 1500-4500HUF:lla (5-15e). Paikallinen olut (0,5l) maksoi 300-1000HUF (1-3,5e), viinilasi 500-1000HUF (1,75-3,5e). Ravintoloista voin suositella mm. Fat Mama Eaterya tyylikkäämpään illastamiseen, Curry Housea intialaisen ruuan kaipuuseen ja Solinfo Caféa kahvitteluun ja aamiaiselle. 

Harhaile kaupungin kaduilla ja kujilla:  Toisinaan ihan parasta on vain lähteä sinne minne nenä näyttää ja kulkea päämäärättömästi. Budapest on tähän tarkoitukseen varsin mielenkiintoinen kaupunki. Koskaan et tiedä mitä seuraavan kulman takana on. Arkkitehtuuri on upeaa, rakennuksia ihastellessa kannattaa pitää varansa ettei liukastu liiskaantuneeseen mansikkaan niinkuin minulle kävi...

Shoppaile: Vaci Utca on keskustan vilkkain ja turistisin katu. Se on pitkä kävelykatu, jonka varrelta löytyy matkamuistokauppoja, ketjuliikkeitä (mm. H&M, Zara), kahviloita ja ravintoloita. Tällä alueella on myös useita kalliimpia merkkiliikkeitä. Kaupungista löytyy myös useita ostoskeskuksia ja sekopaisen suuri ja halpa kiinalainen tori (kaverit kävi). Muista piipahtaa myös kaupungin keskustan kauppahallissa (mä unohdin!)!


Oletko käynyt Budapestissä tai suunnitteletko matkaa sinne? Tiedätkö sinä Budapestistä jotain kiinnostavaa, mikä minulta jäi ehkä huomaamatta? Jaa vinkkisi!


*Anu10 kommenttia:

 1. Wautsi wau 🤗 olipas houkuttelevan näköisiä kuvia! 🤗 reipas ja rempseä mukava katsaus 🤗 pari vuotta sitten oli tarkoitus ystävä pariskunnan mukana lähteä budapestiin mutta reissu peruuntui sitten viime hetkellä. Joskus kyllä vielä... ✅

  VastaaPoista
 2. Ah, toi kylpylä näytti niiiiin ihanalta, että voisin lähteä sinne vaikka heti 🤗. Kyllä sä olet reissanut. Ihanaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylpylät kuuluvat ehdottomasti Budapestin reissuun!

   Poista
 3. Aivan ihania kuvia ja houkuttelevan näköistä Budapestissa <3 Kyllä tekisi mieli käymään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, kaupunki ylätti positiivisesti!

   Poista
 4. Hienoja kuvia! Itsekin olen kuulut paljon kehuja Budapestistä, ehkä sinnekin on joskus mentävä. Tunnistan itsessäni tuon saman piirteen, että aina olisi päästävä jonnekin korkealle maisemia ihailemaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Laita ihmeessä Budapest omalle "bucket listille"! Mun on päästävä aina korkealle, joko näkötorniin, kirkon torniin, kukkulalle tai pilvenpiirtäjään. Kaupungin hahmottaa joenkin paljon paremmin lintuperspektiivistä.

   Poista
 5. Liikkumiseen hurjan käteviä on nuo vihreät kaupunkipyörät! Pantti pyörästä on aika iso (kahdelta taisi olla n 160e, näkyy katevarauksena tilillä) mutta loppupeleissä maksoimme kolmen vuorokauden käytöstä kahdelta yhteensä noin 9e. Ylimääräiset rahat palautuivat muutamassa päivässä. Bkk:lla (paikallinen "hsl") on oma appi, jolla pyörän vuokraa hetkessä ja hubeja, joihin pyörän voi jättää/ottaa on melkein joka korttelissa. Puoli tuntia saa kerrallaan kruisailla ilmaiseksi, sen jälkeen veloitetaan pieni summa ylimenevästä ajasta. Katseltiin kelloa ja vaihdettiin aina pyörää ennen aikarajan umpeutumista. Keskustassa on hyvät pyörätiet ja lyhyet välimatkat. Suosittelen ehdottomasti parhasksi liikkumismuodoksi jos vasn pystyy/haluas pyörällä polkea! Mukava paikka on myös Margit Island, siellä myös oma pyörähubi, jäätävän kokoinen tanssiva suihkulähde, paikallisten lenkkipolku, ravintoloita.... istuttiin monta iltaa puistonpenkillä, katseltiin tonavaa ja ihmeteltiin elämää. Käytiin myös tuossa samaisessa kylpylässä ja testattiin sisäaltaat: ei tullut mitään sieniä tai vastaavia :D sameus ym johtuvat käsittääkseni korkeista rikki ym pitoisuuksista. Hajut oli kyllä kohdillaan. Budapest oli ihana paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tullut kokeiltua kaupunkipyöriä, omat jalat kuljettivat meitä pääasiassa ja pitemmät välimatkat mentiin bussilla. Muutamilla kaupunkilomilla olen kyllä vuokrannut pyörän ja olen todennut sen mainioksi tavaksi tutkia kaupunkia. :)

   Poista