torstai 5. maaliskuuta 2015

Kylässä


Viikko on taas hujahtanut loppusuoralle, torstaissa mennään jo. Blogikin on ollut ihan hipihiljaa, kun en ole yövuorokoomassa jaksanut muuta kuin möllöttää. Nyt on taas yöputki takana ja pari päivää vapaata edessä. Luvassa kyläilyä veljen perheen luona Hämeen sydämessä. Ihanaa nähdä tädin tyttökullat, reippaaksi ja isoksi kasvaneet koululaiset. Ja tietysti odotan kovasti halipusipaijailua suloisen Mauno-mäyriksen kanssa. Okei, on kiva nähdä myös veljeä ja kälyä. Mutta ennen Hämeessä kyläilyä kerron vähän toisenlaisesta kyläilystä.

On siis (tällä erää) viimeisen Thaimaa-postauksen aika. Viettäessäni tammikuussa viikon Pohjois-Thaimaan Chiang Maissa kävin kylässä vuoristoheimojen luona. Kyseessä ei valitettavasti ollut ihan autenttinen vuoristokylä, vaan turisteille suunnattu "näytöskylä" myyntikojuineen. Samaan kylään (kävimme itse asiassa kahdessa) oli koottu eri vuoristoheimojen edustajia: Hmong. Kayan (longneck), Akha, Lisu ja Palong. Heimot ovat rantautuneet Thaimaan puolelle pääasiassa Kiinasta ja Myanmarista/Burmasta. Heimot elävät Pohjois-Thaimaan vuoristokylissä, niitä ihan oikeitakin kyliä siis on olemassa (lapsena muistan käyneeni sellaisissa). Näissä kahdessa turisteille tarkoitetussa "kaupallisessa kylässä" naiset esittelivät kankaankudonta- ja kirjontataitojaan ja koittivat saada myytyä tuotteitaan turisteille. Miehet käyvät töissä kodin ulkopuolella, kuulema pääasiassa norsunkouluttajina (mahout). Kylien lapset olivat niin suloisia ja poseerasivat  mielellään kameroille. 

Longneck heimon naiset tekivät vaikutuksen valtavilla kaulakäädyillään. Renkaiden laitto aloitetaan jo lapsena, noin viisivuotiaana ja renkaita lisätään viiden vuoden välein aina 45-vuoden ikään asti. Naiset pitävät renkaita kaulassaan yötäpäivää, ne poistetaan ainoastaan silloin kun on aika lisätä uusia renkaita. Renkaat painavat hurjasti (kädessäni oleva rengas n. 4kg), mikä aiheuttaa paljon niska- ja selkävaivoja. Kaula ei varsinaisesti pitene, vaan hartian putoavat vuosien saatossa niin paljon alaspäin, että tulee vaikutelma kaulan venymisestä. Selkäranka vääntyy mutkalle, selkään tulee useimmiten kyttyrä tästä syystä. Mutta mitäpä nainen ei tekisi kauneutensa ja kulttuurin säilyttämisen eteen!

Naisten ja lasten perinneasut olivat kauniita ja koristeellisia. Pohjavärinä toimii usein musta, kirjonnat ja koristeet ovat sitten puolestaan hyvinkin värikkäitä. Päähineet ovat eri heimoilla erinäköisiä, aikamoisia viritelmiä! Myyntikojuista olisi voinut ostaa itselleenkin jotain vastaavaa, mutta päätin tyytyä länsimaiseen vaatetukseen. ;) 

Toivottavasti viihdyit Thaimaan "sohvamatkalla" kanssani. Aiemmat postaukset reissusta löytyvät täältä: Thai Cooking ClassElephant Nature ParkWoo CafeBiitsilläVähän väriäTemppelissä

Nyt heitetään hetkeksi hyvästit rakkaalle Thaimaalle. Thaimaahan palaan varmasti vielä monta kertaa (olen käynyt jo kuusi kertaa ja lapsena asunutkin kaksi vuotta), seuraavalle Thaimaan lomalle on jo kohteetkin osittain päätetty. Mutta ennen seuraavaa Thaimaan lomaa tehdään monta muuta mielenkiintoista matkaa. Nyt onkin sopiva hetki paljastaa seuraava matkakohteeni. Tattadataa, kolmen viikon kuluttua lähden ihmettelemään ihmeellistä Istanbulia! Kerro ihmeessä vinkkejä, jos kaupunki on sinulle tuttu!

Toivottavasti pysyt matkassani jatkossakin niin täällä kotona. kotimaan maisemissa kuin seikkailuissani maailmalla! Ihanaa jos jaksat jättää kommentteja, kertoa omista kokemuksista ja kysyä jos haluat tietää esim. reissuistani lisää. Näihin postauksiin kun en mitenkään voi ahtaa kaikkea kokemaani!

Mukavaa torstai-iltaa ja lähestyvää viikonloppua!

*AnuElina


16 kommenttia:

 1. Ilman muuta matkassa mukana <3

  Olipa tosiaan mielenkiintoista kuulla nuista koruista enemmän :) niillähän onkin todella mielenkiintoinen tarina kaiken kaikkiaan :) kiitos paljon vielä näistä nojatuoli matkoista <3 tämäkin matka värikkäine kuvineen oli piristys harmaaseen päivään :)

  Iloista reissua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Olisihan tuolta reissusta paljon muutakin kerottavaa, mutta tuskin kukaan jaksaa lukea monisivuisia sepustuksia... Ylipäätään nämä reissupostaukset näyttävät kiinnostavan hyvin pientä joukkoa jos tilastoihin (ja kommenttien määrään) on uskominen.

   Poista
 2. Huh, aika epämukavan näköisiä nuo kaulakäädyt. On se hyvä ettei tarvitse sellaista itse kaulassaan kantaa.

  Ja voihan hitsi näitä reissupostauksia, niiden lukeminen ei kyllä yhtään helpota jatkuvaa matkakuumetta! Vasta toissapäivänä kotiuduin talvisesta New Yorkista, mutta kaukokaipuu on silti pahempi kuin koskaan!! Onnea kuitenkin sinulle lähestyvästä lomasta, varmasti hieno Istanbulin reissu luvassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnekkaita ollaan, kun ei ole tuollaista kulttuurisidonnaista tapaa...
   Mahtavaa että pääsit toteuttamaan NYC-unelmasi! Jospa minäkin lähitulevaisuudessa...

   Poista
 3. Kiitos upeasta matkasta,taas kerran! Ja auts tuota kaulakäätyä,hurjaa!

  VastaaPoista
 4. Niin upeita kuvia että!!! Kiitos tästä!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kun käyt täällä vierailulla! :)

   Poista
 5. Harmittaa kun itsellä jäi taannoisella Meksikon matkalla Maya-kylä välistä. Jotenkin se kolmeviikkoa hujahti niin äkkiä, että vaikka suunnitelmissa se oli, jäikin toteuttamatta.

  Upeita kuvia!

  www.peaceandstyle.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissussa aika menee niin nopeasti! Tuolle Thaimaan matkalle mietin jo etukäteen, mitä haluan nähdä ja melkein kaikki suunnitelmat toteutuivatkin. :)

   Poista
 6. Vau, miten upeita kuvia! Matkakuume ei blogissasi ainakaan laannu! :D Ihanaa reissusuunnittelua Istanbuliin ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Seuraavan kerran "kiusaan" näillä matkapostauksilla pääsiäisenä... ;)

   Poista
 7. Apua, tuollainen kaulakoru olisi meikäläisen paksussa kaulassa aika hurja... :)
  Vau, taas reissua tiedossa, kiva kiva!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se Eijankin kaula siinä venyisi! ;)
   Jep jep, reissua pukkaa tasaiseen tahtiin ja sekös on mukavaa! :)

   Poista
 8. Aivan hurmaavia kuvia! Voi hyvänen aika <3

  VastaaPoista
 9. Aivan hurmaavia kuvia! Voi hyvänen aika <3

  VastaaPoista