torstai 29. tammikuuta 2015

Thai cooking class



Nyt se alkaa, nojatuolimatka Thaimaahan! Luvassa useita postauksia erilaisista aiheista, paljon värikkäitä kuvia ja pieniä tarinoita. Toivottavasti nautit matkasta!

Ihan alkuun lyhyt kooste matkani faktoista. Kyseessä oli kuudes Thaimaan matkani. Tällä kertaa olin reissussa yksin ja räätälöin matkan itse. Hieman jännitti lähteä ensimmäistä kertaa omatoimimatkalle YKSIN Aasiaan (Euroopassahan olen näitä soolomatkoja tehnyt). Matkani kesti 2,5 viikkoa. Ensimmäisen viikon vietin Pohjois-Thaimaassa Chiang Main kaupungisa. Viikkoon mahtui paljon: kokkauskurssi, kolme kokopäivän retkeä ja kaupungilla hengailua. Toiseksi viikoksi lensin Etelä-Thaimaahan Krabille. Viikon verran nautin ihanista rannoista ja hellivästä auringosta. Loman lopuksi vietin reilut kaksi vuorokautta Thaimaan hullunmyllyssä, pääkaupungissa Bangkokissa. Lomani oli kaikin puolin todella onnistunut. Koin ja näin hurjan paljon, lomaan mahtui sopivassa suhteessa kaikkea. Voin siis lämpimästi suositella itse räätälöityjä lomia ja näitä kohteita.

Ja sitten kokkaillaan!!


Chiliä ja sipulia


Munakoisoja ja kurkkua


Vihreää joka lähtöön

Innolla kokkaamaan!


Opettajamme poimimassa pitkiä papuja // Opettajamme esittelee kasvatettuja ruokasieniä




Thaimaalainen alkupala/ruokahalun herättäjä


Alkupala Meang Kum

Phad Thai


Kevätkääryleet kasvistäytteellä


Laab kai - tulinen kanasalaatti


Punainen currytahna valmistuu


Currytahnat valmiina (panang, punainen, massaman ja khaw soi)


Punainen curry // Tom sab-keitto

Chiang Maissa oli parina ensimmäisenä päivänä pilvistä ja sateista. Mikäs sen parempaa ajanvietettä kuin thairuuan kokkauskurssi! Kurssi järjestettin maalla kauniissa pihapiirissä. Pihalla kasvoi kasveja, joita käytimme myös kokkauksessa. Päivän aluksi kävimme tutustumassa paikalliseen toriin, missä vihannesvuoret lumosivat värikkyydellään ja vehreydellään. Opettaja esitteli meille raaka-aineita, joita Thaimaassa käytetään ruuanvalmistuksessa. Kurssilaisia oli 12, joukkoon mahtui hauskaa väkeä USA:sta, Sveitsistä Italiasta ja parista muustakin maasta. Opettajana toimi thaimaalainen erittäin mukava nainen, jonka ohjauksessa saimme loihdittua upeita ruokia.

Kurssilla saimme itse valita kuudesta kategoriasta ruuat, jotka halusimme valmistaa. Menu koostui alkusalaatista, nuudeliwokista, keitosta, currytahnasta ja siitä valmistetusta currysta, sekä jälkiruuasta. Lisäksi kaikki tekivät kevätkääryleen itselleen. Jokainen kokkasi oman ruokansa itse (paitsi currytahna tehtiin pienryhmissä), jotta varmasti oppi miten ruoka valmistetaan. Ennen kuin aloimme kokkaamaan, saimme nauttia hauskan pienen thaimaalaisen alkupalan Meang kumin. Lehden (betel leave) sisälle laitettiin pienet nokareet inkivääriä, shalottisipulia, chiliä, limeä, paahdettua kookosta, paahdettuja maapähkinöitä ja makeaa palmusokerisiirappia. Koko komeus laitettiin kerralla suuhun, makujen sinfonia oli täydellinen! Aroi!

Minä valitsin salaatiksi tulisen kanasalaatin (laab kai) ja nuudeliwokiksi varmasti kaikkien turistien tunteman phad thain. Pari muuta listalla ollutta keittoa olivat minulle tuttuja, joten halusin kokeilla minulle uutta tom sab-keittoa. Osallistuin punaisen currytahnan valmistamiseen ja tein siitä tietenkin punaisen kanacurryn. Tämän kaiken lisäksi paistoin itselleni ihanan rapean kevätkääryleen ja jälkiruuaksi nautin tuoretta mangoa sitkeän riisin ja kookoskerman kanssa (sweet sticky rice with mango). 

En voi uskoa, miten ihanaa ruokaa sain aikaiseksi ihan omin kätösin! Ruoka oli aivan täydellistä ja maha oli niin pullollaan päivän päätteksi. Onneksi kaikkea ei tarvinnut syödä putkeen, vaan teimme aina 1-2 annosta kerrallaan ja söimme välissä. Saimme reseptikirjat muistoksi mukaan, joten nyt osaan tehdä näitä t(h)aivaallisia ruokia itse kotonakin. Kurssille oallistuminen oli yksi reissuni fiksuimmista päätöksistä ja yksi mukavimmista päivistä. Voin lämpimästi suositella kokkauskurssia muillekin Thaimaahan matkustaville (näitähän järjestetään ympäri maata!) jos thairuoka maistuu ja haluat itse oppia valmistamaan näitä herkkuja.

Seuraavaksi taidan kertoa teille ihanista jättiläisistä, kannattaa siis jäädä kuulolle! 
Mukavaa torstai-iltaa!!


*AnuElina



18 kommenttia:

  1. WAu! Sä olet kyllä hurjan reipas ja rohkea, kun ihan yksin matkalle lähdit! Miten onnistuit edes suunnittelemaan matkan. Musta tuntuu ettei onnistuisi multa...no ehkä, mut propsit kotiin ;)!

    Herkullisen ja värikkään näköisiä ruokia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksin matkustaminen vaatii enemmän asennetta kuin rohkeutta. :)
      Matkan suunnittelu Thaimaahan oli helppoa kuin heinänteko, koska maa ja monet paikat siellä ovat minulle tuttuja. Vähän haastavampaa olisi, jos joutuisin suunnittelemaan omatoimimatkan vaikkapa Argentiinaan. ;)

      Poista
  2. Ihana ruokamatka täältä nojatuolista käsin,oi oi!!! Kiitos!!

    VastaaPoista
  3. Aivan mieletön kokemus ehdottomasti tuollainen :) kuulostaa ja näyttää todella huikealta :) voin todellakin uskoa päivän olleen iki muistoinen :) ihanan värikkäitä kuvia päivästä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä heno kokemus ja nyt osaan tehdä ihania herkkuja kotonakin. Pitäisi vaan suunnata itämaiseen ruokakauppaan Hakaniemeen/Kallioon. :)

      Poista
  4. Nyt tuli nälkä ja vesi herahti kielelle, I miss thai food!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thairuoka on kyllä ihan huippua! Koko matkan aikana söin vain yhden pizzan, kaikki muut pöperöt oli thaikkua. :)

      Poista
  5. Vitsit kun on herkullisen näköistä sapuskaa! Hirmuinen nälkä iskee näitä kuvia katsellessa :)

    VastaaPoista
  6. Hienoja ruokakuvia! Varmasti upea kokemus. Rohkeaa lähteä yksin.

    VastaaPoista
  7. Varmasti mahtava kokemus!! Mistä oikein sait tiedon tällaisesta kurssista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli! Kursseille pystyi ilmoittautumaan ihan tavallisissa "matkatoimistoissa" eli siis puljuissa missä myytiin kaikenlaisia retkiä jne. Ja näitä puljuja on Thaimaassa joka korttelissa. :)

      Poista
  8. Huikeata! Kuulostaa aivan mahtavalta kurssilta... ja kuvat ovat aivan ihania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi tyytyväinen että menin kurssille, en ollut nimittäin aiemmin edes harkinnut sitä. Mutta sadesää sai toisiin ajatuksiin. Kiitos sade!! :)

      Poista
  9. Onpa herkullisen näköistä! Laitatko reseptejä blogiin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin?! Laitan reseptejä (pyynnöstä) ainoastaan silloin, kun kokkaan jotain noista ruuista. :)

      Poista